Vans – ismerd meg az ikonikus márka történetét!

2023. 07. 27., 07:00
Az amerikai Vans márka nevének hallatán fantáziánk ikonikus tornacipőket mutat – évek óta a legdivatosabb tornacipők minden szezonban. Ezek a tornacipők népszerűségüket az egyszerű, klasszikus felépítésnek, a strapabíró anyagoknak és a rendkívüli tapadást biztosító talpnak köszönhetik. Véleményünk szerint a streetwear világában elterjedt hatalmas népszerűségük miatt érdemes kicsit megismerni az ikonikus brand történetét. Nézzük, mit rejt a napfényes kaliforniai Vans márka!
A márka kezdetei, azaz a 704 East Broadway és a 44-es modell

Az egész 1966-ban kezdődött, amikor James és Paul Van Doren testvérpár két másik partnerrel együtt megteremtették a mai világhírű cipő márka, a Vans alapjait. Kezdetben gumi gyártására szakosodtak, ami arra inspirálta őket, hogy ebből az anyagból eszményi tapadási rátával rendelkező talpú cipőket alkossanak. Így kezdődött a Vans Authentic cipők története. Pontosan 1966. március 16-án a napfényes kaliforniai Anaheimben debütált a sztori – az amerikai szörfösök és gördeszkások városában. A Van Doren testvérek egy kis boltot nyitottak „Van Doren Rubber Company” néven. Az üzlet mindössze háromféle modellt kínált, és az első napon kapásból elkelt 12 pár. Az eredeti kialakítású cipők tehát gumitalppal rendelkeztek, ez volt az a sajátosság, amelyre a márka specializálódott. Érdekesség, hogy a cipők a helyszínen készültek – aki délelőtt ellátogatott a manufaktúrába és leadta a rendelést, az délután átvehette a kívánt Vans cipőt. Röviddel a márka számára rendkívül fontos nap után a fivérek megalkották első ikonikus modelljüket, a Vans #44 Deck Shoe-t, amely ma Vans Authentic néven ismert. Neked van ilyen cipőd?

Az amerikai gördeszkások kedvence

A látszattal ellentétben Paul Van Doren nem tervezett gördeszkához tökéletesen kompatibilis cipőt készíteni. Csak abban volt biztos, hogy lehet olcsó, jó minőségű lábbeliket gyártani. A testvérek olyan egyedi cipőket akartak alkotni, amelyeknek kiszorítják a klasszikus, elegáns bőr cipők egyeduralmát, és lehetőségeket adnak az emberek kezébe vagy inkább lábára. Ennek az ötletnek a kulcseleme a kezdetektől fogva egy masszív gumitalp volt. A teóriának köszönhetően kiváló tapadású, mégis megfizethető cipők születtek. Egészen az 1970-es évekig a gördeszka és a BMX átvette az uralmat a kaliforniai utcákon, és a fő paraméterei jóvoltából a Vans Authentic cipők a fenti sportokat űzők kedvenc modelljeivé váltak. Ily módon a Vans cipőket rendkívül gyors ütemben népszerűsítették, és mára ikonikussá váltak.

Vans Authentic – jellemzők

Honnan ismered fel ezeket a népszerű cipőket? Ez az első Vans modell, ezért a szabásuk egyértelműen a legegyszerűbb a jól ismert márka összes zászlóshajója közül. A Vans Authentic, mint minden Vans, vastag gumitalppal, pamut, alacsony felsővel és fűzővel rendelkezik. Ami megkülönbözteti a Vans Era-tól, az az erősítés hiánya a bokánál, amit egy további varrás elmaradásával lehet egyértelműen beazonosítani. Egy másik klasszikus modell, a Vans Old Skool felső részének oldalán található az ikonikus „jazz csík”, a Vans márka szimbóluma, amely a Vans Authentic modellben még nincs meg. A Vans cipők modelljei minden korosztály számára ajánlottak, akik a különféle sportok és utcai ruhák megrögzött rajongói, de azoknak is, akik értékelik a kiváló minőséggel és időtálló dizájnnal jellemezhető alkalmi lábbeliket. A Vans kollekció néhány párja valóban vitathatatlan legenda! Nem tudod, hol vásárolj eredeti Vans cipőt? A CCC-ben széles kínálatában találod meg a brand termékeit, ezért fogadj egy bevált és megbízható üzletre, amit online és személyesen megközelíthető üzlettérben is elérsz.

(x)