Varázslatos December a Plazma Centernél

2022. 12. 07., 13:43
Jótékonysági akcióhullámot indított a Plazma Center. Varázslatos December címmel számos szervezethez és alapítványhoz látogatnak el és nyújtják át a plazmaadóik segítségével összegyűjtött adományukat. December 6-án, a Napsugár Gyermekotthont Segítő Alapítvány lakóinak életét tették szebbé a 100 000 Ft-os felajánlásukkal.

Mikulás napján látogatott el a Plazma Center a Napsugár Gyermekotthonba, hogy átadhassa a plazmaadói segítségével összegyűjtött 100 000 Ft-os támogatást. Nem ez volt az első alkalom, hogy a központ figyelemmel kísérte a csecsemőotthonban élő gyermekek sorsát, hiszen már harmadik éve adományoznak az intézetnek. December 6-án, Télapó ünnepén az összegyűlt összeget jelképesen Kádár-Németh Magdolna, a kecskeméti Plazma Center vezetője és Zsisska-Kovács Ágnes, a központ marketing asszisztense nyújtotta át Halenkár Margitnak, a Napsugár Gyermekotthon Segítő Alapítvány vezetőjének.

Csecsemőotthonunkba nullától 10 éves korú, tartósan beteg, sérült gyermekekről gondoskodunk, akik hatósági döntések alapján kerültek hozzánk elhelyezésre az ország bármelyik területéről. Nagyon örültünk, hogy már harmadik alkalommal nyújt segítséget részünkre a Plazma Center és mint mindig, most is a kis lakóink fejlesztő eszközeinek utánpótlására fogjuk az összeget fordítani. Minden gyermek a szintjének megfelelően fejlesztésben részesül és a  gyógypedagógusok irányelveinek megfelelően szerezzük majd be azokat az eszközöket, amelyek szükségesek a számukra. – tudtuk meg az alapítvány vezetőjétől.

A Plazma Center decemberben útjára indította a Varázslatos December akciósorozatot, melyben arra szeretnék buzdítani a plazmaadóikat, hogy vegyenek részt ezeken a plusz támogatásokban. Az akció keretein belül karácsonyig minden héten egy-egy alapítványt, szervezetet vagy családot támogatnak. Az első héten a cipősdoboz kampány indult el, ahol rászoruló gyermekeknek gyűjtik az ajándékokat december 18-áig. A második héten a Napsugár Gyermekotthonba látogattak el. Szerencsére a plazmaadók nagy lelkesedéssel csatlakoznak a jótékonysági hullámhoz. Ezért a Plazma Center külön köszönetét fejezik ki részükre, hiszen ők igazi hősök, akik nap mint nap életeket mentenek.

Hogyan lehetsz te is plazmaadó?

Plazmát csak azok a személyek adhatnak, akik életkora 18 és 60 év közé esik. A jelöltek egy egészségügyi előszűrő alkalmassági vizsgálatot követően vehetnek részt a plazmaadáson. A vizsgálatokhoz személyi igazolványra, lakcímkártyára és Taj kártyára van szükség.

Mire jó a vérplazma?

A vérplazma adása nemes célokat szolgál, hiszen a plazma olyan fehérjéket tartalmaz, amelyeket máshonnan nem lehet kinyerni. Ezeknek a fehérjéknek a használata nélkülözhetetlen a balesetek, égési sérülések gyógyítására. Nem állítható elő szintetikus úton és ezért is nagyon fontos, hogy minél többen segítsenek és jelentkezzenek plazmaadóknak. Az ilyen alkotóelemekből készült orvosságokat használják többek között a véralvadási zavarok, immunhiányos betegségek, égési sérültek vagy transzplantáción átesett betegek kezelésére.

Megterhelést jelent-e a plazmaadás a szervezetnek?

Annak aki egészséges, nem jelent megterhelést a plazmaadás, hiszen egy egészséges szervezet könnyen képes pótolni a vérplazmát, melynek 92%-a víz. 365 napon belül akár 45 alkalommal is adhatunk plazmát – ez csaknem heti 1 alkalom.

Hogyan zajlik a plazmaadás folyamata?

A plazmaadáshoz időpontfoglalás szükséges telefonon keresztül vagy a Plazma Center facebook oldalán, üzenetben. A plazmalevétel műveletét egy speciálisan erre a feladatra kifejlesztett gép végzi, mely a levett vért plazmára és vérsejtekre, valamint vérlemezkékre bontja, majd a két utóbbi alkotóelemet visszajuttatja a véráramba. Ez különbözteti meg a vérvételtől és teszi lehetővé, hogy 365 napon belül akár 45-ször is adjunk vérplazmát. Egy alkalommal 600-800 ml vérplazma levétele történik.  

Alkalmanként 15-20 000 Ft

A plazmaadók nem csak a nemes célok támogatásában vesznek részt egy-egy akciós nap alkalmával, hanem fáradozásaikat a Plazma Center készpénzben fizeti ki. A rendszeres plazmaadók 15-20 000 forintot is kaphatnak, és ha az egészségük engedi, akkor akár négy alkalommal is jöhetnek egy hónapban. 

Plazma Center

6001, Kecskemét, Kálvin tér 10-12. (II. emelet, a nagy Posta oldalában)
Tel.: +36 76 545 235
Email: [email protected]
Nyitvatartás:
Hétfő: 8:00-18:30
Kedd: 7:30-18:30
Szerda: 8:00-18:30
Csütörtök: 7:30-18:30
Péntek: 7:30-18:30
Szombat: 7:30-15:30
Az Ön vérplazmája is életeket menthet! Ha szívesen segítene beteg embertársain, keresse a Plazma Center barátságos munkatársait: www.plazmacenter.hu
(x)