Világkonferencia a regionalitásról

2024. 03. 28., 08:28
Az idei év legkiemelkedőbb tudományos eseménye Kecskeméten a Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság, az RSAI 14. Világkonferenciája. A négynapos konferencián várhatóan több mint 300 előadás hangzik majd el. Külön büszkeség Kecskemét városának és a Neumann János Egyetemnek, hogy az egyetem polgárai mind a három karról, a doktori iskolából és az intézmény tudásközpontjaiból összesen mintegy 35 előadással vesznek részt a konferencia munkájában. Az általuk tartott előadásokról majd a későbbiek során számolunk be.

Most az RSAI vezetőinek és a plenáris előadóinak programjairól mondunk néhány szót. Andrea Caragliu (az RSAI főtitkára, Olaszország) két előadást is tart. Az első az új gazdaságföldrajz egyik fontos kutatási irányával foglalkozik, melynek címe: Importverseny és belföldi szállítási költségek. A második előadása a nagyvárosokkal, mint a fogyasztás és a különböző szolgáltatások központjaival foglalkozik. A címe: Koagglomerációs és fogyasztási szolgáltatások. Hiroyuki Shibusawa (az RSAI leendő elnöke, Japán) előadásának címe „A COVID–19-hez kapcsolódó politikák végrehajtási időzítésének értékelése és a regionális turisztikai ingadozások: paneladat-megközelítés”.

A modern térinformatika eszközeit nagy mértékben használó előadása Japán járvány idején folytatott megelőzési politikáját mutatja be. Hans Westlund (az RSAI jelenlegi elnöke), a Stockholmi Egyetem professzora szerzőtársával a mostoha éghajlati körülmények között lévő vidéki területek fejlesztését hasonlítja össze Svédország északi részén és Szlovákiában, a Magas-Tátrában. Előadásának címe: Vidékfejlesztési kihívások és intézkedések Észak- és Közép- Európában: Svédország és Szlovákia összehasonlítása. Roberta Capello (az ERSA elnöke) a Leccei Egyetem professzora a konferencia rekordere. A legtöbb előadást ő tartja majd. A legkiemelkedőbbnek tűnő előadása az Európai Unión belüli, illetve kívüli határok által okozott gazdasági problémákkal foglalkozik. Előadásának címe: A határakadályok gazdasági hatásai, beleértve a Covid-hatásokat is, a határ menti régiók akadályoknak való kitettségének szemléltetése. 

A Nemzetközi Regionális Tudományi Társaság, az RSAI vezetőinek előadásai:

Andrea Caragliu (az RSAI főtitkára, Olaszo.): Importverseny és belföldi szállítási költségek, illetve a második előadása: Glaeser Meets Ellison: Koagglomerációs és fogyasztási szolgáltatások; Hiroyuki Shibusawa (az RSAI leendő elnöke, Japán): A COVID–19-hez kapcsolódó politikák végrehajtási időzítésének értékelése és a regionális turisztikai ingadozások: paneladat-megközelítés; Hans Westlund (az RSAI jelenlegi elnöke): Vidékfejlesztési kihívások és ellenálló ellenintézkedések Észak- és Közép-Európában: Svédország és Szlovákia összehasonlítása; Roberta Capello (az ERSA elnöke): A határakadályok gazdasági hatásai, beleértve a Covid-hatásokat is, a határ menti régiók akadályoknak való kitettségének szemléltetése. Plenáris előadások Sarah A. Low (USA): Elköteleződés és együttműködés: Közösségi keretek között végzett kutatás a vidék ellenálló képességéről az éghajlatváltozással szemben; Lengyel Balázs (ELKH KRTK, Budapesti Corvinus Egyetem): A területfejlesztés kis világai; Eduardo Haddad (az RSAI előző elnöke, Brazília): A katasztrófák térbeli és gazdasági hatásainak modellezése; Hee-Jung Jun (Dél-Korea): Városi lakásfejlesztés Koreában összehasonlító szemszögből; Özge Öner (Cambridge Egyetem): A szakadék feltérképezése: Navigáció a polarizáció és az elégedetlenség mikroföldrajzában és földrajzában. Nemzetközi szervezetek kiemelt szekciói: OECD szakpolitikai ülésszak: Okosan zsugorodás – A népességcsökkenés kezelése a városokban és a régiókban (Rudiger Ahrend, az OECD gazdasági elemzési, adat- és statisztikai osztályának vezetője); A Regionális Politikai Főigazgatóság ülésszaka: A kohéziós politika hozzájárulása a határon átnyúló régiók jogi akadályainak megoldásához (Slawomir Tokarski, az Európai Bizottság REGIO Főigazgatóságának igazgatója); OECD-JRC szakpolitikai ülésszak: Újdonságok az adatokban, újdonságok a módszerekben: Mi az új, mi a következő (Alexander Lembcke, az OECD gazdasági elemzési osztályának vezetője).