Workshopot tartottak a CAMPUS-on

2023. 04. 19., 15:02
Komoly kihívás elé állítja a középiskolákat és az egyetemeket a felvételi követelmények 2024-től életbe lépő változása. A Neumann János Egyetem workshopot szervezett, hogy részletes tájékoztatást nyújtson a módosításokról.
Fotó: Puskás Barbara
A galéria 8 képet tartalmaz

2024-től jelentősen megváltoznak az egyetemre jelentkezés felvételi követelményei. Az elmúlt 10 évben ez már sok módosítás történt, azonban a mostani, komoly kihívás elé állítják mind a középiskolákat, mind a felsőoktatási intézményeket. Emiatt a Neumann János Egyetem egy workshopot szervezett a CAMPUS-on mai napon.

– Azzal a céllal szerveztük meg a mai workshopot, hogy az átalakuló felvételi rendszerünkről tájékoztatást nyújtsunk középiskolák, szakképzési centrumok számára. Egy nagyon jelentős változás előtt állunk, a legfontosabb intézményeket érintő újdonságokat szeretnénk bemutatni - mondta dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

Fontos változás lesz például a pontszámítás, amely minden egyetemnél eltérhet. 2024-től ugyanis szaktól és intézménytől függ majd a pontszám. A Neumann János Egyetem például - az idei évhez hasonlóan - nem vár el emelt szintű érettségit. Az intézményekhez kerül a többletpontok köre, illetve a minimum pontok meghatározása is. A tanulmányi pontok számításánál pedig az 5. tantárgyat az intézmények határozzák meg. A 2023-as felvételi eljárásban már kisebb változások történtek, amelyekhez jól alkalmazkodott a Neumann János Egyetem.

– Úgy látjuk, hogy egyre vonzóbb felsőoktatási intézmény vagyunk, hiszen a felvételi eredmények alapján több mint 64 százalékkal nőtt az ide jelentkező, a bennünket választó középiskolások száma az előző évhez képest. Ez egy nagyon fontos üzenet, azt bizonyítja, hogy az itt szerezhető diploma valóban egy értékes, piacképes diploma és a képzéseink rendkívül magas színvonalúak
— hangsúlyozta a rektor.

A mai workshopon az érdeklődők megismerhették az egyetem által elfogadott érettségi tárgyakat, az intézményi pontokat, az egyes karokat és a felvételhez szükséges pontokat, illetve hogy a pályaválasztási tanácsadóknak milyen tapasztalatai vannak, a 2024-es felvételi eljárás kihívásairól.

A rendezvény célja tehát az volt, hogy az egyetem segítsen felkészülni az érettségizőknek, ismertesse meg a középiskolák vezetőivel az új követelményeket.