12 éve szerepeltünk utoljára a nemzetközi porondon

KÖZLEMÉNY
2023. 07. 20., 11:19
Szinte napra pontosan 12 évvel ezelőtt, 2011. július 14-én és 21-én lépett pályára először és utoljára a Kecskeméti TE mindezidáig a nemzetközi porondon. A sors különös játéka, hogy noha veretlenek vagyunk azóta is az európai kupákban, továbbjutni akkor nem sikerült a kazah Aktobe ellen.

Nem akármilyen hónapokat élt át 2011-ben a KTE szurkolótábora, hiszen rövid idő leforgása alatt számtalan történelmi sikernek és meccsnek lehettek részesei a fanatikusok. Ki ne emlékezne, napra pontosan az első feljutás után, május 17-én, a klub fennállásának 100. évében sikerült megnyerni a Magyar Kupát. A trófea egyben a garantált utat jelentette a nemzetközi porondra, akkor az Európa Ligában mutathatta meg magát a gárda.

Amilyen izgatottan szerette volna „bevenni Európát” megannyi kecskeméti, sajnos a sorsolás akkor csalódást jelentett. Szurkolói szempontból távoli és drága, szakmai szempontok alapján pedig rendkívül kellemetlen ellenfelet sodort utunkba az élet. Az FK Aktobe rendszeresen nyerte a kazahsztáni bajnokságot, pechünkre éppen akkor csúszott le erről kevéssel 2005 után másodjára. Rendszeres nemzetközi résztvevő volt a kazah rivális, mely olyan csapatokat is megszorongatott, mint a Werder Bremen, a Hapoel Tel-Aviv, vagy éppen az AZ Alkmaar. Az Aktobe hazai pályán gyakorlatilag verhetetlen volt, rendre idegenben vérzett el a ki-ki párharcokban. Keretük tele volt válogatott labdarúgókkal, összesen nyolc játékos kapott rendszeresen meghívót a nemzeti csapatba, emellé jó nevű légiósok társultak, amit meg is tapasztalhattunk.

Az első mérkőzést július 14-én hazai pályán rendeztük, érdekesség, hogy továbbjutás esetén már akkor is költözni kellett volna a következő körben. Álomszerűen indult a találkozó, hiszen a 23. perceben Szinisa Radanovics a hálóba fejelte Fxoi középre ívelt szabadrúgását. Lehetőségek ezt követően is adódtak a különbség növelésére, de ez nem sikerült, majd az 59. percben a szenegáli Malick Mane a továbbjutás szempontjából nagyon fontos gólt rúgott idegenben, akkor ugyanis még élt ez a szabály. A folytatásban alapvetően mindkét csapatnak akadtak helyzetei, sőt, a hajrában Simon Attila fellökése miatt akár büntetőt is adhatott volna a játékvezető, de maradt az 1-1. Az idegenbeli találkozón július 21-én már nem született gólt, hiába adódtak helyzetek mindkét oldalon, a kazahok Kecskeméten elért gólja továbbjutást ért, visszatekintve a lehetőségeink alapján fájó emlék ez. 

Játékos nem meglepő módon nem maradt lila-fehérben a 12 évvel ezelőtti összecsapásokról, de mégis van olyan most is, aki testközelből élhette át az eseményeket, Szabó István ugyanis már jó ideje segítette akkor Tomiszlav Szivics munkáját a kispadon.

Kecskeméti TE – FK Aktobe 1-1 (1-0)

Kecskemét, 4000 néző. Vezette: Liany (izraeli)

KTE: Németh G. – Alempijevics, Balogh B., Radanovics, Mohl – Csukics (Szavics 72.), Ebala – Bori, Litsingi (Gyurcsó 64.), Foxi – Dosso (Simon A. 46.).

Gól: Radanovics (23.) ill. Mane (59.)

FK Aktobe – Kecskeméti TE 0-0 (0-0)

Aktobe, 13.500 néző. Vezette: Boiko (ukrán)

KTE: Ribánszki – Alempijevics, Balogh B., Radanovics, Mohl – Csukics (Dosso 85.), Ebala (Bertus 85.) – Gyurcsó (Litsingi 73.), Szavics, Foxi – Tököli.

Innen írhatjuk tovább 12 évvel később nemzetközi szereplésünk történetét, a kérdés már csak az, hogy Lettország, vagy Izland lesz a következő állomás. Csütörtök este ez is kiderül.

Szerző: KTE/kecskemetite.hu