30 éves a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola

2023. 12. 18., 17:30
December 16-án a Katona József Könyvtár nagytermében megnyílt az idén 30. születésnapját ünneplő Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola jubileumi kiállítása.
A galéria 8 képet tartalmaz

A szabadiskola ötlete 30 évvel ezelőtt Harsányi Zsuzsanna és Bruncsák András képzőművészek közös gondolkodásának eredményeként jött létre. Az évek során néhányszor helyszínt váltottak, de az iskola szellemi fundamentuma mindvégig azonos maradt. Rövid idő alatt kialakult és stabilizálódott az iskola tanári kara is. Kezdetben a két alapítón kívül Tábi Ingid keramikus és Eskulits Tamás szobrászművész is vezetett kurzusokat néhány éven át.

Később stabilizálódott a szabadiskola máig működő négy osztálya. Bruncsák András alakrajzot és festészetet tanít, az alapítás után 3 évvel a szabadiskolához csatlakozó Patkós László egyedi és sokszorosított grafikát oktat. Wass-Eysen Ervin építész a három dimenziós, téralakításra épülő műfajokat oktatja, és elsősorban az építészjelöltek felvételi előkészítését végzi.  Néhány éve , Gyenes Péter kiválása után csatlakozott a tanári karhoz Csörgő Tamás grafikusművész, aki alakrajz osztályt vezet. A fiatal alkotó nagyon könnyen beilleszkedett a nála több generációval idősebb tanártársai közé.

- Valamikor régen a diákjuk voltam, és nagyon sokat segítettek nekem, hogy be tudjak kerülni a művészeti egyetemre. Miután kikerültem onnan, visszajöttem hozzájuk, beszélgettünk és kiderült, hogy volt náluk egy üres hely, és maguk mellé emeltek. Nekem ez egy hatalmas nagy öröm volt, és egy megbecsülés
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Csörgő Tamás grafikusművész, a Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola tanára.

A jubileumi kiállításon üveg alatt szerepelnek a jelenlegi tanítványok elmúlt évi munkái. Ezeken a tablókon kívül további 52 olyan alkotó munkái is láthatók a kiállításban, akik a 30 év alatt valamikor a szabadiskola diákjai voltak, és a képzőművészettel kapcsolatos pályára kerültek.

A tárlatról, amelyet január 13-ig látogathatnak a Katona József Könyvtár nyitvatartási idejében, a keddi Múzsa magazinban látható hosszabb összeállítást.