48 önkormányzatnak szállít tűzifát a KEFAG Zrt.

2023. 01. 20., 14:14
Folyamatosan zajlik a tűzifa osztása a kistelepüléseken élő rászorulóknak. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. 48 önkormányzatnak szállít az idei téli szezonban fűteni valót. Az állami erdőgazdaságtól több mint 5000 köbméter fát kértek a települések vezetői a rászoruló családok számára.

2011 óta minden évben meghirdeti a Belügyminisztérium a szociális tűzifa programot, melyre az 5000 fő alatti települések önkormányzatai adhatják be pályázataikat. A tüzelőanyagot a hátrányos helyzetű családok kapják meg.

- Az idei programban 48 települést látunk el a vármegyénkben, összesen több mint 5000 köbméter tűzifát igényeltek az önkormányzatok. Ebből 4000 köbmétert már ki is szolgáltunk. A program vége számunkra február 15., ez a szállítási határidő. Onnantól kezdve az önkormányzatok a pályázati elszámolással fognak foglalkozni, de a tűzifa kiosztásra fog kerülni a rászorulók részére 
— mondta dr. Bárány Gábor, a KEFAG Zrt. termelési vezérigazgató-helyettese.

Az önkormányzatok, miután felmérték, hogy a saját területükön hány családnak van szüksége tűzifára, beadják igényüket a Belügyminisztériumnak. A pályázaton elnyert összegből tudja megvásárolni az adott település a tüzelőanyagot. Ez a szám az idei évben minimálisan, de nőtt.

- Itt a szociális tűzifa esetén egy kisebbrendű növekedést tapasztalunk, de ez nem jelent semmiféle problémát a kiszolgálásban. Ezt a tűzifát a saját kitermeléseinkből, a saját tűzifakészletünkből tudjuk biztosítani
— hangsúlyozta dr. Bárány Gábor. 

Nagy István agrárminiszter az elmúlt időszakban beszélt arról, hogy az utóbbi időben különböző fórumokon többször felmerült az a vád, hogy a fakitermelések, a tűzifa termelés a magyar erdők pusztulását jelenti. Ezzel szemben Magyarországon az erdőgazdálkodás alapja a fenntarthatóság. Ez azt jelenti, hogy a hatósági engedéllyel rendelkező fakitermelések nem veszélyeztetik az erdők létét, nem csökkentik az erdők területét, és nem rontják a természetességi állapotukat. A fakitermelés tervszerű gazdálkodás része, mindig az erdő megújítása követi.