550 éves a Budai krónika

2023. 11. 28., 16:27
2023-ban 550 éves Magyarország első nyomtatott könyve. A jeles évfordulóra honlap, hangoskönyv és hasonmás kiadás is készült. A fakszimile példányokból a Katona József Könyvtár is kapott egyet ma délután. Így a kecskemétiek is megtudhatják, hogy Hess András nyomdász, tipográfus szerint, mi az ami „minden magyar ember számára kedves és szívderítő”.
Fotó: Harkai György
A galéria 22 képet tartalmaz

Idén ünnepli a Budai krónika, vagyis az első Magyarországon nyomtatott könyv az 550. születésnapját. Az évfordulóról a nemzeti könyvtár honlappal, hasonmás kiadással és rendezvénysorozattal emlékezett meg, amelynek ma Kecskemét is részese lehetett. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban Farkas Gábor Farkas az ún. fakszimile kiadvány szerkesztője a megjelenés kapcsán bemutatta a könyv születését, történelmi hátterét és jelentőségét a résztvevő könyvtárasoknak.

Farkas Gábor Farkas elmondta az 1473-ban készült könyv kapcsán, hogy mindössze a németek, olaszok, franciák, svájciak és német-alföldiek előzték meg a magyar könyvnyomtatást. Ráadásul Hess András művéből 250 példány készült, amiből a középkori nyomatok között egyedülálló módon 10 is fenn maradt. Így világszinten is különleges. Az is példátlan, hogy egy ország nyomdászattörténete egy nép históriájának kiadásával kezdődne. Hiszen az első munkák között inkább latin nyelvtanok, kalendáriumok, praktikus kiadványok szerepeltek. Az is kiderült, hogy akkoriban nem volt olcsó könyvet venni, a krónika 2 aranykoronába, egy ökör árába került.

Az előadás zárásaként az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa egy számozott példányt adott át a kecskeméti könyvtárnak. Szám szerint a 278-as példányt Virág Barnabás, a Katona József Könyvtár igazgatóhelyettese vette át.