5letből jövő! - A sepsiszentgyörgyi Meridia csapata vitte el a fődíjat

2023. 06. 02., 17:16
Véget ért az 5letből jövő! játékos vállalkozói vetélkedő hetedik évada. A legjobb öt csapat két napon keresztül küzdött az 1+1 millió forintos fődíjért Kecskeméten a Sheraton Hotel és Konferencia Központban. A fődíjat végül a sepsiszentgyörgyi Meridia csapata vitte el.
Fotó: Drabant László
A galéria 11 képet tartalmaz

A kecskeméti AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. által életre hívott vetélkedő hetedik évadába három ország közel harminc városából összesen hatvanhárom csapat regisztrált. A középiskolásokból álló csapatok a korábbi online forduló során szakmai mentorok támogatásával formálták az ötleteiket vállalkozássá az elmúlt hónapokban. A döntőbe jutott öt csapat ma bemutatta ötleteit a szakmai zsűrinek, majd kihirdették a legjobbat.

Az ötletek a környezetvédelem témája köré épülnek nagyon sok esetben. Több éve azt látjuk, hogy az appok felé tolódott el a hangsúly és fizikai termék egyre kevesebb van. Lehetséges, hogy azért is lett ilyen egyöntetű a végeredmény, mert a zsűri is szereti azt, ha valami megfogható, ha egy ötlet megvalósítható
— mondta Sebestyén-Szalai Anna, az AIPA Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője.

Nagyon színvonalas, kreatív ötletek érkeztek, erős volt a mezőny a zsűri értékelése alapján. Idén a zsűri egyöntetű döntése alapján egy sepsiszentgyörgyi csapat, a Meridia vitte el az 1 milliós fődíjat „paperbloom”, egy teljes mértékben újrahasznosított anyagokból készült ceruza modelljével.

Újrahasznosított papírszemétből állítottunk elő egy olyan ceruzát, aminek a végén egy növényi mag van. Miután a ceruza elfogyott, elszórjuk, és kinő belőle egy növény
— magyarázta Andriescu-Kádár Edina, a Meridia csapat egyik tagja.

Senki nem távozott üres kézzel. Az online forduló mérföldkövei során értékes tárgyi nyeremények találtak gazdára, az egymásra épülő feladatok során pedig a diákok vállalkozói és pénzügyi ismereteken túl, az önismeretük, társas kompetenciáik, együttműködési és prezentációs készségük is fejlődött.

Minden helyezett pénznyereményt kapott és különdíjakat is kiosztottak, mint a legmegvalósíthatóbb és a legerősebb profitkilátású ötlet, illetve a TERMOSTAR innovációs díját is átadták.

A verseny abszolút győztese a sepsiszentgyörgyi csapat lett, hiszen a különdíjak mindegyikét is ők vihették haza.