Különleges „vendégek” a Kodály Fesztivál 7. napján

2024. 07. 29., 11:35
A Kodály Művészeti Fesztivál utolsó napja betekintést adott a különleges hangszerek használatába, a Leskowsky Hangszergyűjtemény által felvonultatott „hangszerkóstolón”. A Deák téri Kodály Ponton voltak megtekinthetőek a különleges eszközök, melyek között megjelent a köcsögduda és a citera is. Ezek még a mai napig is fellelhetőek néhány nagyszülő szekrényében. Tekintsék meg rövid videóösszeállításunkat!

Leskowsky Albert 1979-ben alapította meg gyűjteményét, miután hazaérkezett Németországból, ahonnan kiterjedt szakirodalmat és számos hangszert hozott magával. Ezek után sem állt meg, belevetette magát a tanyavilágba, ahol megismert újabb zenészeket, köztük idős citerásokat és hangszerkészítőket. De nemcsak gyűjtötte a különleges hangszereket, hanem fel is találta őket, újakat alkotott a kiváló helyi mesteremberek és képzőművészek segítségével.

Leskowsky Albert 2010-ben átadta helyét és a gyűjtemény vezetését Szilágyi Áronnak, akinek nem volt ismeretlen a hangszerek világa, hiszen hangszerkészítő családból származott. Azonban nem volt minden zökkenőmentes, ugyanis az egyre csak gyarapodó gyűjtemény sorra kinőtte otthonait. Végül mai és talán végleges helyét 2015-ben nyerte el a régi kecskeméti városi mozi felújított épületében. Számos interaktív programmal várja az odalátogató kicsiket és nagyokat, melyek alkalmával meg is szólaltatni a különleges hangszereket.

A Kodály Művészeti Fesztivál egyik főszereplője a Kodály Pont volt, mely a Hírös Agóra előtt, a Deák téren lett felállítva a HA Dóm alatt. Arra szolgált ez a különleges hely, hogy bárki megmutathassa zenei tehetségét, műfajtól és zenei szinttől függetlenül.

A Kodály Pont hétfőtől vasárnapig minden este 19 órától különféle programoknak adott helyszínt. Számos koncert és előadás zajlott le itt, köztük a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar rézfúvós zenekarának előadása, zongoraszó Bálint Immánueltől, de ezek mellett számos más program is otthonra lelt még itt, például a Kodály Intézet - Kodály Szeminárium tehetségeinek előadása és a Leskowsky Hangszergyűjtemény „hangszerkóstolója”.

Szerző: Kulima Zsófia