Hétvégén jön a Kurultaj

2024. 08. 06., 16:08
Pénteken veszi kezdetét a Kurultaj Bugacon, mely idén új programelemekkel bővül. A Magyar-Turán Alapítvány háromnapos eseményére megépül újra a hatalmas nomád tábor, de számos sportverseny, előadás is látható lesz, valamint sor kerül majd a honfoglalás-korát megidéző nomád vonulásra és a seregszemlére, melyen több száz lovas, gyalogos harcos mutatkozik majd be.

Európa legnagyobb törzsi gyűlése, a Kurultaj a magyar ősöknek, a magyar történelem nagy alakjainak és a sztyeppei lovasnomád kultúrának állít emléket. A Kurultaj most pénteken, szombaton és vasárnap várja az érdeklődőket.

A 9. Magyar Törzsi Gyűlés szervezője, a Magyar-Turán Alapítvány újdonsággal készül. A hatalmas honfoglalás kori nomád tábor mellett találjuk a nagyméretű kézműves vásárt, ami most tovább bővül, egy keleti szekcióval. A honfoglalás kori táborban a kézműves mesterek a fegyverkovácsolás és bronzöntés tudományát mutatják majd be az érdeklődőknek. A mesteremberek a korabeli technikát alkalmazva övcsatokat és szíjvégeket készítenek majd. Idén pedig először tartanak olyan nomád esküvőt látványos leánykéréssel és leányrablással, amelyet mindenki láthat.

A Kárpát-medencei magyarság mellett a hun és türk tudatú népek ünnepe is, összesen 27 nemzet képviselteti magát, és mintegy 4000 hagyományőrző vesz részt a Kurultaj megvalósításában. A szervezők harci bemutatókkal, lovasversenyekkel és lovas vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, a magyar, hun és avar örökséget bemutató kiállításokkal, valamint népzenei rendezvényekkel is készülnek.

A hatalmas jurtatáborban felállított előadósátorban a tudományos élet képviselői szakmai előadásokon osztják meg ismereteiket a honfoglalók viseletéről, fegyverzetéről, az ősi sztyeppei népek istenképéről, kultúrájáról és szokásairól.