A térség ízei a Hírös Hét Fesztiválon

2024. 08. 17., 12:47
Idén 27. alkalommal rendezi meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítást a Hírös Hét Fesztivál keretében. Augusztus 21–25. között újra megkóstolhatjuk a térség hagyományos ízeit, megcsodálhatjuk és megvásárolhatjuk a mesterek egyedi kézműves alkotásait. A Térségi Gasztrohéten többek között felsőlajosi pásztortarhonyával, bugaci keménylebbenccsel és nyárlőrinci csülökpörkölttel kedveskednek a vendégeknek, de idén is megválasztják a Térség Lekvárját.

Már lázasan készülnek Kecskemét környékének települései, hisz közeleg a kistérség legnagyobb ünnepe, a Hírös Hét Fesztivál. A Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás a fesztivál talán egyik legnépszerűbb programja, ahol idén Kecskemét és térségének 12 települése mutatkozik be a Hírös Forrásnál több mint 100 kiállítóval, kézműves bemutatókkal, kulturális műsorokkal és vásárral.

– Évről-évre az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület szervezi meg ezt a rendezvényt, amelynek célja a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök, kertészeti termékek bemutatása. Szeretnénk erre az értékre ráirányítani a figyelmet, hogy a tudatos vásárlók egész évben a helyben termelt termékeket részesítsék előnyben 
— hangsúlyozza Hamzáné Lakó Judit, az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület titkára.

Augusztus 21-én, szerdán 17 órakor Papp Zsolt György helyettes államtitkár nyitja meg a kiállítást, amely a kistérség kulturális seregszemléje is egyben. Minden nap 17 órától mutatják be településüket a polgármesterek, ezután műsorral készülnek a helyi kulturális csoportok. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a kiállítás keretében az Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt, amelyre idén 48 különlegesebbnél különlegesebb lekvár érkezett.

– Idén három kategóriában lehetett jelentkezni felhívásunkra. Hagyományos, kreatív lekvárokat, illetve chutny-kat vártunk a rendezvényre. Nagyon nagy volt az érdeklődés, megszületett a zsűri döntése is. Szombaton fogjuk megtudni, hogy ki nyerte el a Térség lekvárja címet és egyben a Weninger befőző automatát
— árulta el Hamzáné Lakó Judit.

Az idei év újdonsága, hogy a díjátadó után megrendezik a Lekvárfőzők Találkozóját, amelyen a tapasztalatcserére is lehetőség nyílik. Az érdeklődők megismerkedhetnek a díjazott lekvárok készítőivel és a zsűritagokkal is, megtudhatják azokat a fortélyokat, amelyektől igazán finom lesz a lekvár.

A Térségi Gasztrohét programját tavaly indították el a kiállításon. Akkora sikere volt, hogy természetesen idén is folytatódik majd. Minden nap más település lesz a házigazda, Egy helyi specialitást készítenek el otthon, a Hírös Forrsánál pedig nagyon kedvező áron látják vendégül a fesztiválozókat.

Esténként a kulturális műsorok után, 19 órától kóstolhatjuk meg tradicionális egytálételeket a Hírös Forrás szökőkútnál. Helvécia például csülökpörkölttel készül, Tiszaalpár halászlét főz, de megkóstolhatjuk a kunbaracsi babgulyást és a bugacpusztaháziak ínycsiklandozó palacsintáját is. A részletes programokat keressék az aranyhomok.hu weboldalon és hírportálunkon, a Hiros.hu-n!