Greg Lee: sokat köszönhetek nagyapámnak

2024. 09. 04., 12:41
Gree Lee számára ez a harmadik szezon Európában, ezelőtt Portugáliában és Csehországban bizonyított élvonalbeli pontvadászatokban. A 26 esztendős, 4-es és 3-as poszton is bevethető amerikai kosárlabdázó mesélt nekünk családjáról, a sportág iránti rendíthetetlen szeretetéről.

Kérlek, mesélj nekünk a családodról. Van közülük, aki szintén élsportoló?

Az Illinois állambeli Rockville-ben nőttem fel. Két fiú és két lány testvérem van, öten vagyunk összesen. Egyedül én vagyok a családban, aki élsportoló lett közülünk. A sport mindig is közel állt hozzám, kicsit kipróbáltam magam az amerikai fociban, de a kosárlabda volt mindig is az örök szerelem. Négyéves koromtól kezdve nagyapám egyengette a pályafutásom, rengeteget tanultam tőle, sokat köszönhetek neki. Akkor még úgy tűnt, hogy nem leszek ilyen magas (Greg 205 cm – a szerk.), és arra tanított, hogyan kezeljem jól a labdát, hogyan dobjak, és ezek az alapok rengeteget számítottak abban, hogy az egyetemen az első divízióban játszhattam, most pedig profi játékos lehetek.

A héten úgy tudom, egy számodra kedves vendég is meglátogat Kecskeméten.

Igen, a barátnőm érkezik hozzám, Saige közel egy hónapot lesz itt. Ő a francia élvonalban röplabdázik, a Nancy együttesében. Náluk csak később kezdődnek meg a bajnokságok, így az alapozást itt is tudja majd csinálni, és kicsit tudunk időt is tölteni együtt. Nehéz összehangolni az életünk, ezért örülök, hogy most el tud jönni Magyarországra.

Miben különbözik szerinted az európai kosárlabda kultúra, mint a tengerentúli?

Azt gondolom, hogy sokkal többet számít itt a kosárlabda IQ, a csapatjáték, és picit fizikálisabb is, több a test test elleni kontakt. Amerikában a középiskolában, és az egyetemen is az izolációs játékok, az egyéni képességek kibontakozása volt inkább jellemző.

Hogyan látod, más lesz Kecskeméten a szereped, mint a korábbi csapataidnál?

Nem hiszem, hogy túlzottan más lenne, most is az erősségeimre kell támaszkodnom, és ezt is várják el tőlem. Harcolni a lepattanókért, támadni a gyűrűt, minél több kosarat szerezni közelről és kintről.

Könnyen ment számodra a beilleszkedés?

Gördülékeny volt minden, imádok itt lenni, a csapattársak és az edzők is kiváló emberek, akikre mindig számíthatok. A várost is nagyon kedvelem, nyugis, de megtalálsz mindent, amire szükséged lehet a hétköznapokban.

Pár edzőmeccs után már kaphattál betekintést az ellenfelekből, és felmérhetted a Kecskemét képességeit is. Mit gondolsz, milyen szezon elé nézünk?

Napról napra fejlődünk, keményen edzünk Ivkovic Stojan vezényletével, hogy igazi csapattá érjünk. Két nagyon erős csapattal is játszottunk a felkészülés során eddig. Látszik, hogy egy igazán erős bajnokság a magyar élvonal. Úgy gondolom, hogy bárkit képesek leszünk meglepni, főleg hazai pályán, csak dolgoznunk kell tovább, és akkor a sikerek sem fognak elmaradni.

Milyen célokat fogalmaztál meg a szezon előtt magad számára?

Bennem nagyon intenzív a versenyszellem, minél több meccset meg akarok nyerni. Azért jöttem, hogy minél tovább jussunk a fiúkkal, és ez szerintem mindenkinél így van, aki profi sportoló akar lenni, győzni akar mindig. Szeretném, ha kiharcolnánk a rájátszást, onnan pedig addig tudjunk menni, ameddig csak lehet. Képesnek érzem rá magunkat, ehhez viszont rengeteg alázat és munka kell.

Zárjuk egy kicsit lazább témával a beszélgetést. Mit szeretsz csinálni szabadidőben?

Horgászni és a szeretteimmel lenni. A horgászat számomra igazi kikapcsolódás, amikor ott vagyok a természetben, és teljesen ki tudok szakadni a hétköznapok zajából. A családomtól ugyan most távol vagyok, de sokat fog jelenteni számomra, hogy a barátnőmmel találkozhatok hamarosan, pozitív energiákkal fog feltölteni ez a pár hét.

- - - - - - - 

22-23 Gallitos (portugál I. osztály) 22 mérkőzés 18,3 pontátlag és 9,8 lepattanó

23-24 Brno (cseh I. osztály) 40 mérkőzés 14,1 pontátlag és 9,1 lepattanó

23-24 Brno (Észak-Európai Kosárlabda Liga) 5 mérkőzés 16,2 pontátlag és 7,2 lepattanó

Komáromy András