Kecskeméti siker a Mesterséges Intelligencia Diákolimpián

2024. 09. 18., 13:50
Szenzációs eredménnyel szerepelt Magyarország a Mesterséges Intelligencia Diákolimpián. Labancz Benedek, a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium 12-es tanulója, aranyérmet szerzett a szaúd-arábiai Rijádban megrendezett versenyen.
Gulyás László, Szilágyi Balázs, Labancz Benedek, Christ Miranda Anna, Ungár Vince és Takács Tamás

A szaúd-arábiai Rijádban megrendezett IAIO (International  Artificial  Intelligence  Olympiad - Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpia) egy idén debütált diákolimpia, amelyen országonként négyfős csapatok vehettek részt. A huszonöt országból érkezett száz versenyző mindegyike a mesterséges intelligencia területén szerzett egyéni jártasságáról adhatott számot.

A középiskolás diákokra összpontosító IAIO célja a világ minden tájáról érkező fiatal tehetségek felfedezése és támogatása a mesterséges intelligencia területén. Ez a nemzetközi verseny lehetőséget kínál a diákoknak ahhoz, hogy megmutassák képességeiket a mesterséges intelligencia olyan szakterületein, mint a számítógépes látás, a robotika, a gépi tanulás, a neurális hálózatok/mély tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás.

A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Kar együttműködésével. Az ELTE IK-n rendezett felkészítőtábor rapid válogatóversenyén elért eredményeik alapján választották ki őket felkészítők. 

Az IAIO 2024-en valamennyi magyar diákolimpikon érmet szerzett:

A csapat vezetője dr. Gulyás László, a Neumann Társaság alelnöke és az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, csapatvezető-helyettese pedig Takács Tamás, az ELTE doktorandusza volt. 

Forrás és fotók: njszt.hu