Próbálják megmenteni a fecskéket a Kecskeméti Vadaskertben

2024. 09. 17., 15:05
A fecskék délre vonulásra való felkészülését törte ketté a néhány napja betört hidegfront térségünkben. Rengeteg madár pusztul el, mert a szeles, esős időben a rovarok elbújtak, így nem tudnak táplálkozni a madarak. A legyengült példányokat sorra viszik be a Kecskeméti Vadaskertbe, ahol a szakemberek megpróbálják a lehető legtöbbet megmenteni közülük.
A galéria 14 képet tartalmaz

Az elmúlt napokban 10 molnár- és füstifecskét hoztak be a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai és a lakosok a Kecskeméti Vadaskertbe. Mivel az állatkertben Madármentő Központ is működik, ezért rögtön átvették a madarakat, megpróbálják megmenteni őket. A súlyosan legyengült madarak közül többen már nem is kérik az ételt, úgy kell megtömni a begyüket, sok fecske nem éli túl a megpróbáltatásokat.

- Annyira le vannak már gyengülve ezek a madarak, hogy semmilyen izomzat és zsír nincs rajtuk. Az elsődleges dolog, amit tudunk tenni velük, az a meleg hely biztosítása, és az etetés. Próbáljuk őket feltáplálni olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet. Elsősorban lisztkukacot használunk erre a célra, több-kevesebb sikerrel. Sajnos inkább kevesebbel
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Barkóczi András, a Kecskeméti Vadaskert állatgondozója.

Nem a hideg, hanem a táplálkozás hiánya okozza a bajt, hiszen a rovarok elbújnak az esős, szeles időben. Így a fecskék nincs mit egyenek. Vékonyan, soványan, legyengülve kerülnek be a vadaskertbe. A hideg időjárás a vonulásra való felkészülésüket törte derékba.

- Hirtelen azzal szembesülnek ezek a madarak, hogy nincs energia, mert nem tudnak táplálkozni. Nem is indulnak el ilyenkor útnak. Nem az a baj, hogy  jött az ősz, és nem készültek fel rá, hanem az , hogy nem számítottak erre a nagyfokú, hirtelen változásra
— mondta stábunknak Tokovics Tamás, a Kecskeméti Vadaskert igazgatója.

A fecskék megmentésében a lakosok is sokat tehetnek. Mivel a madarak a teraszokon, a házak falán, a párkányokon százával is megjelenhetnek, ezért ki lehet helyezni számukra táplálékot és ivóvizet. De máshogy is segíthetünk.

- A rovarok, amiket most nem látunk, bokrokba húzódnak vissza. Annyit tehetünk, főleg ha látják, hogy repülnek a fecskék, ezeket a bokrokat bottal, seprűvel, valamivel el kezdik ütögetni. Ekkor a rovarok felszállnak, és a fecskék röptükben el tudják kapni őket
— nyilatkozta Tokovics Tamás.

Aki pedig sérült, beteg, legyengült madarat talál, az tegye bele egy kartondobozba, és vigye be a vadaskertbe. A következő napokban már kedvezőbb lesz az időjárás, ez idő alatt felerősítik a fecskéket, meggyűrűzve, megerősödve szabadon engedik a madarakat, hogy aztán csapatba verődve elköltözhessenek.