Lila akác - pénteken premier a Kamaraszínházban

2024. 09. 26., 17:11
Szép Ernő Lila ákác című szerelmes históriáját mutatja be az évad első kamaraszínházi premierjeként a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata. Az előadás szeptember 27-től látható a Kelemen László Kamaraszínház színpadán.
A galéria 8 képet tartalmaz

Szép Ernő számos drámai műve közt megírta legfontosabb regénye színpadi változatát is, ugyancsak Lila ákác címmel. A színművet 1921-es ősbemutatója óta szinte folyamatosan műsoron tartják a hazai színtársulatok. A Lila ákác egy budapesti fiatalember szerelmi kalandjait meséli el a 20. század elejéről.  A hol mulatságos, hol érzelmes történet realista igényű körképet fest a magyar városi kisemberek életkörülményeiről és lehetőségeiről.

Számos, a műben felvetett kérdés, mint a nők helyzete és megítélése, vagy a kényszerű külföldi munkavállalás, a mai társadalmakban is napirenden lévő kérdések.  Az előadás parádés szereposztásban kerül közönség elé. Csacsinszky Pál bankfiút Koltay Nagy Balázs, Tóth Manci varrólányt Bori Réka, Bizonyosnét, a ledér úri nőt Märcz Fruzsina formálja meg magas szinten egymással ritka harmóniában. Nagyszerűek a darab további szereplői is, Csapó Virág, Kovács Panka, Sirkó László, Lakatos Máté, Hegedűs Zoltán, valamint a Kecskemét City Balett táncosai közül négyen, és az énekkari művészek közül ketten. Külön említést érdemel, Háp-háp szerepében Kovács Ákos, a színház világosítója, akinek jelenléte relevációszerű az előadásban.

Kovács Lehel rendező megtartotta Szép Ernő drámájának eredeti nyelvezetét, de nem a 100 évvel ezelőtti miliőben játszatja el a darabot színészeivel. A színpadkép Zöldi Z. Gergely, a jelmezek Molnár Anna munkái, a dramaturg A fontos dramaturgiai pontokon megszólaló zenei betétek Monori András Szép Ernő verseire írott kompozíciói. A dramaturg Gyulai Eszter volt, a koreográfia Nagy Nikolett munkája.

A Lila ákácról hosszabb összeállítást a jövő keddi Múzsa magazinban láthatnak majd.