A Kecskeméti Kosárlabda Akadémián folyik a délkeleti régió tehetségeinek a kiválasztása

KÖZLEMÉNY
2024. 10. 01., 11:16
Szeptember 29-én Kecskeméten a Mercedes-Benz Sportakadémia adott otthont az U13 korosztályú kosárlabdázók részére, az MKOSZ által indított Kiválasztó – Képző Program regionális találkozója, amelynek induló foglalkozásán mintegy 30-30 fiú és leány vett részt.
Fotó: Garaczi János
A galéria 14 képet tartalmaz

Az Akadémia szakemberei – Adamik Csilla, Lakosa Zsolt, Pasek Mónika, Burján Laura, Márkus Attila és Pásztor Dávid – két edzés keretében mérték fel a fiatal tehetségek tudását, de a sportszervezetek edzői és a szülők is megtekinthették a foglalkozásokat.

A program célja a régió sportszevezeteinek összefogása, szakmai munkájának összehangolása, a tehetségek kiválasztása és folyamatos fejlesztése a kosárlabdázás jövőjének érdekében. Mindezek érdekében a kecskeméti Akadémia 25 utánpótlásképző klubbal kötött együttműködést a szövetség ellenjegyzésével.

Berényi Sándor, a keleti országrész Kiválasztó-Képző Program (KKP) vezetője elmondta: a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége rendezésében zajlik a Kiválasztó-Képző program, amelyben Debrecen a keleti országrész területi központja, a kecskeméti akadémia pedig alközpontként működik.

A szeptemberi foglakozás után az októberi találkozóra már szűkítik a keretet, csak a kiválasztott 14-16 fiút és ugyanennyi leány játékost fogják meghívni. Októberben még külön fog dolgozni a kecskeméti alközpont és a debreceni területi központ, viszont novembertől kezdve egy keleti válogatottként dolgozik majd a 2012-ben született fiatal kosárlabdázókból álló fiú és leány csapat.

A fiatalok Albertirsa, Baja, Kiskunfélegyháza, Karcag, Jászberény, Hódmezővásárhely, Szeged, Békés, Szolnok, Nagykőrös, Szarvas és Kecskemét utánpótlásnevelő egyesületeitől érkeztek.

-A cél az, hogy az U14-es korosztály végére már egy országosan előszelektált, alaposan feltérképezett csapat tudjon összeállni az első nemzetközi versenyre, Illetve ez a keret lesz az alapja a későbbi magyar válogatottnak – mondta. Fontos, hogy régiós szinten minél jobban fel tudják térképezni a kosaras fiúkat és lányokat és a következő években összeálljon az ország régióiból összeválogatott keret, amely majd az U16-os magyar válogatottat fogja alkotni.

Adamik Csilla, a Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia leány szakágának és a KKP programnak az alközponti vezetője hangsúlyozta: az akadémiánkon folyó munka elismerése az, hogy a kecskeméti kosárlabda akadémiát választották ki a dél-keleti régió alközpontjává.

-A szövetség munkánk és eredményeink és nem utolsó sorban szervezettségünk elismeréseképpen döntött Akadémiánk mellett. Hozzánk tartozik Békés-, Csongrád-, Szolnok-, Bács-Kiskun- és Pest vármegye déli része, Nagykőrössel és Albertirsával. A sportszervezettekkel kötött együttműködésnek az a tárgya, hogy egyrészt mi segítjük az ő munkájukat, illetve, hogy a saját területükön is próbálják felkutatni azokat a gyerekeket, akikből majd kosárlabdázók lehetnek. Most meghívót küldtünk a velünk szerződésben lévő partnereknek, akik a csapatukból 3-4 gyereket delegálhattak a mai kiválasztóra. Öröm ennyi ügyes, motivált gyermeket együtt látni. Bízom benne, hogy támogatni tudjuk a fejlődésüket ezzel a programmal is. – tájékoztatott a szakágvezető.