Az előszobaszekrény boszorkánya: szombaton mutatja be első előadását a Ciróka

2024. 10. 04., 16:14
Izgalomban, bábokban és humorban bővelkedő előadást mutat be elsőként az idei évadban a Ciróka Bábszínház. Pierre Gripari meséjét, amelynek központi témája a barátság, Veres András vitte bábszínpadra.
A galéria 8 képet tartalmaz

Pierre Gripari Mesék a Broca utcából című mesegyűjteménye a huszadik század francia gyermekirodalmának egyik legnépszerűbb kötete. Számos nyelven, köztük magyarul is megjelent, hazánkban is rengeteg gyereknek és felnőttnek szerzett feledhetetlen pillanatokat. Gripari történeteiben mesterien vegyíti a hétköznapokat a csodákkal, valóságot a természetfelettivel. Városi mesék ezek, amelyek felbukkanhatnak minden utcasarkon, bármelyik kapualjban.

A közkedvelt mesegyűjtemény egyik legszellemesebb története Az előszobaszekrény boszorkánya. A mese rengeteg bábszínházi akcióra, játékra ad lehetőséget, nem véletlen, hogy már több magyarországi bábszínház is műsorára tűzte az elmúlt években. Főszereplője Pierre úr, aki házat vásárolt magának a Broca utcában. Csakhogy mint kiderül, a ház korántsem lakatlan, mivel az előszobaszekrényben egy boszorkány lakik. 

Pierre úr, mint mesélő, élő szereplőként lép a közönség elé, kontaktusba kerül a nézőkkel, majd belép a mese különös világába. Ez a játék adja meg az előadás keretét.

– Az előszobaszekrény boszorkánya tipikus Broca utcai mese, amelyben ugyanúgy megtalálhatók az ősi mesei formák, mint a nagyváros jellegzetességei. A Pierre urat fogságba ejtő boszorkány három feladatot ad a főhősnek, akinek mágikus állatok sietnek a segítségére. Ez akár egy népmese cselekménye is lehetne, de a boszorkány az előszobaszekrényben lakik, az állatok pedig egy különös üzletben.
— árulta el Veres András, a darab rendezője.

Az előadás helyszínei olyanok, mintha egy mesekönyvben kalandoznánk a főhőssel. A történet szereplői ebben a környezetben érzik otthonosan magukat, kedvükre alakíthatják azt. A mesében több varázsige is fontos szerepet játszik, amelyek dalokként hangzanak fel a színpadon.

– Pierre Gripari meséjének központi témája a barátság, és sikerült ezt egy olyan közegbe helyeznie, melynek gyökerei egészen a mítoszokig nyúlnak vissza, de minden ízében a jelennek szól - tette hozzá rendező.

Az izgalomban, bábokban és humorban bővelkedő előadást október 5-én, szombaton mutatja be a Ciróka Bábszínház.

Az előszobaszekrény boszorkánya

Pierre Gripari meséjét bábszínpadra írta: Veres András
A színpadi adaptáció Parancs Anna engedélyével, Parancs János fordításának felhasználásával készült.
Báb-és díszlettervező: Grosschmid Erik
Zeneszerző: Darvas Benedek
Rendező: Veres András
Szereplők: Fülöp József, Horgas Ráhel, Lendváczky Zoltán