Zenés Könyvtárnyitó a Katona József Könyvtárban

2024. 10. 06., 11:32
A Katona József Könyvtár immár hagyományosan minden évben a Zenés Könyvtárnyitóval indítja az Országos Könyvtári Napok Könyves vasárnapját. Az idei rendezvény különleges fellépője a Ballószögi Kincsecskék néptánccsoport volt, amely a borongós idő ellenére is szívmelengető hangulatot teremtett a könyvtár előtt.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 34 képet tartalmaz

A Ballószögi Kincsecskék művészeti vezetője, Trencsényi-Csiha Tímea vezetésével egy látványos, közönségcsalogató koreográfiával készültek, melyben vajda szentiványi táncokat mutattak be. A táncok lendületes, pergős zenei elemeket tartalmaztak, amelyek különleges élményt nyújtottak a közönség számára. Az előadás zenei alapját Trencsényi-Csiha Tímea maga zenésítette meg, amelynek inspirációját József Attila "Tiszta szívvel" című verse adta. A táncosok 30-40 fős csoportban léptek fel, amelyben egészen fiataloktól kezdve a nagyokig mind ropták a táncot.

A borongós idő ellenére, a tánccsoport bemutatója sikeresen megszólította az embereket, akik különleges élményben részesültek a könyvtár előtt. A rendezvény a hagyományokhoz hűen a zene és a tánc segítségével nyitja meg az Országos Könyvtári Napok Könyves vasárnapját, megmutatva, hogy a könyvtár közösségi, kulturális élmények színtere is egyben.

Az Országos Könyvtári Napok részeként megrendezett Zenés Könyvtárnyitó egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak közösségépítő szerepére. Az esemény a helyi kultúrát, a közösséget és az összefogást hivatott erősíteni, amelyet a zene, a tánc és a művészet eszközeivel évről évre meg is valósítanak. A Zenés Könyvtárnyitó hagyománya lehetőséget biztosít a helyi művészek, csoportok számára, hogy bemutassák tehetségüket, miközben a könyvtár látogatói számára egyedi kulturális programot nyújtanak. Az esemény minden évben fontos pontja az Országos Könyvtári Napoknak, amely országos figyelmet fordít a könyvtárak fontosságára a mindennapi életben és a kulturális értékek megőrzésében.