Megváltozott a gombavizsgálat folyamata a Kecskeméti Piacon

2024. 10. 22., 15:23
Az őszi gombaszezonban fontos tudni, hogy a gyűjtött gombát hol és milyen módon lehet szakszerűen bevizsgáltatni ahhoz, hogy az biztonságosan legyen elfogyasztható. A gombavizsgálatot szakképzett gombaszakellenőrök végzik a piacokon, ingyenesen.
Képünk illusztráció (Pxhere.com)

Az elmúlt hetekben az ország több pontján családok, köztük gyermekek lettek rosszul és szorultak kórházi ellátásra, a szabadban szedett gombák elfogyasztása után. Szakemberek ezért felhívják a figyelmet a gombavizsgálat fontosságára, hogy a gombaszakellenőr meghatározza és szétválassza a mérgező és nem mérgező gombákat a vadon termett gombák gyűjtése után és az emberi fogyasztásra történő felhasználása előtt. A leszedett gombából ételt készíteni életveszélyes lehet a gombák ellenőriztetése nélkül. Magyarországon is előforduló gombafajok közül a legveszélyesebb mérgezéseket a gyilkos galóca okozza, mely térségünkben is nagy számban előfordul.

A magyarországi piacokon lakosság részére ingyenesen végzik a szakellenőrök a gombavizsgálatot és szaktanácsadást, meghatározott időpontokban.

A Kecskeméti Piacon a gombavizsgálat menete tavasz óta módosult, tudtuk meg Bárdon János gombaszakellenőrtől. A régi meghatározott napokon folyt ellenőrzés helyett, minden nap 6.00-20.00 óra között ott lehet hagyni a bevizsgálásra szánt gombát a piac oldalsó bejáratánál a portán.  A bevizsgálást követően az étkezési célra alkalmas gombát ajánlatos 1-2 napon belül elfogyasztani, ismertette a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogyan kell szakszerűen begyűjteni azt.

Hűtőben kell tárolni az étkezésig papírzacskóban vagy dobozban, nejlonban nem ajánlott, mert a gomba befülledhet, hamar tönkre mehet.

Néhány ehető termőtestes gomba formája és külleme még a gyakorlott gombászok számára is összetéveszthető a mérgező rokonéval, ilyen például az igen elterjedt, ehető nagy őzlábgomba, (5939) mely összetéveszthető a mérgező büdös őzlábgombával. Mindenképpen ajánlatos tehát bevizsgáltatni az erdő-mezőn begyűjtött gombákat. Lehetőség van már térképes felületen is megtekinteni, hogy közelünkben, mely hivatásos szakellenőrökkel vizsgáltathatjuk meg a gombáinkat.

A gombagyűjtésről és a gombaszedés szabályairól a Kiemelő című magazin foglalkozik részletesebben.