Kibertámadás érte a DTkH-t

2024. 10. 22., 16:31
Zsarolóvírust kapott a DTKH Nonprofit Kft., emiatt nem tudják átvenni a lakossági hulladékot a Kisfái telephelyen. A hulladékudvarokban azonban továbbra is a megszokott módon fogadják a lakossági hulladékot. A cég megtette az ügyben a feljelentést a rendőrség felé.
Képünk illusztráció

Mint megtudtuk, zavarok léptek fel DTkH Nonprofit Kft. működésében egy informatikai vírus következtében, ezek elhárításán folyamatosan dolgoznak informatikai szakembereik.

A hulladékkezelő hivatalos honlapján így tájékoztatta a lakosságot: „technikai problémák okán egyes szolgáltatásaink jelenleg nem elérhetőek. Telephelyeinken a készpénzes fizetést érintő hulladékbeszállításokra nincs lehetőség, a lakossági hulladékátvétel szünetel. A hulladékudvarokban lakossági ügyfeleink részére továbbra is biztosított a hulladékbeszállítás lehetősége.” Telefonos ügyfélszolgálatuk a +36 1 776 7777 telefonszámon elérhető, személyes ügyfélszolgálataikon korlátozott ügyintézésre van lehetőség.

Az ügyben megkeresésünkre az alábbi tájékoztatást adta a vállalat:

•        A DTKH ügyfélszolgálata a megszokott elérhetőségen (telefonon, e-mailben és személyesen is) továbbra is ügyfelei rendelkezésére áll, azonban az információ kérésre irányuló megkeresések magas száma okán az ügyintézés az átlagosnál hosszabb időt vehet igénybe.

•        Hulladékudvaraikban, így a Kecskemét, 13422/1 hrsz., illetve a Kecskemét 01069/108 hrsz. alatti hulladékudvarokban is a korábbiakkal egyező módon fogadják a lakossági hulladékot. A hulladékudvarok mindenkori nyitva tartása, valamint az átadható hulladékokról szóló tájékoztatás megtalálható a dtkh.hu oldalon.

•        A lakosság számára továbbá a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó (Kecskemét 0737/14. hrsz. alatti) telephelyen is biztosítják a hulladék átadásának lehetőségét hétköznapokon 8:00-16:00 óráig. A telephely október 23-án, szerdán is lakossági ügyfelei rendelkezésére áll a megjelölt nyitvatartási időben.

. Az informatikai rendszer teljes körű helyreállításáig munkatársaik továbbra is mindent megtesznek az ügyfelek magas színvonalú kiszolgálása érdekében, azonban az adminisztratív feladatok elvégzése a szokásosnál hosszabb időt vehet igénybe, ezért a lakosság szíves türelmét kérik az ügyintézések és a hulladékbeszállítások során - írta a cég megkeresésünkre.

A Kecskeméti Városrendészet is segíti a helyzet kezelésében

A Kecskeméti Városrendészetet csütörtök délután értesítette a DTKH az informatikai rendszerük leállásáról, és kért segítséget az ügyfelek tájékoztatása, valamint a Kisfái hulladéklerakó felé vezető út lezárása vonatkozásában – írja megkeresésünkre a városrendészet. Pénteken és szombaton egy járőrpáros teljesített szolgálatot Kisfáiban a hulladéklerakó nyitvatartási idejében. A városrendészek egyrészt lezárták a szeméttelep felé vezető utat, ezáltal megakadályozva az illegális szemétlerakást, másrészt tájékoztatták az ügyfeleket arról, hogy mely másik helyszínen tudják leadni jogszerűen a hulladékot. Szombat este óta pedig a közterület-felügyelők visszatérő jelleggel ellenőrzik a hulladéklerakó környezetét.

EU-s rendelet írja elő a megelőzés fokozását

Mivel egyre gyakrabban fordulnak elő kibertámadások és a fenyegetettség egyre súlyosabb, az Európai Unió 2022-ben fogalmazta meg az ún. NIS2 kiberbiztonság irányelvet. Ez az elv uniós követelményként írja elő a magas szintű kiberbiztonsági védettségi szint elérését, a célja pedig az, hogy megelőzhetőek legyenek a támadások és fenyegetések. Ennek pedig eleget kell tegyenek mindazon cégek, akik a leginkább kitettek a hackereknek. Kiemelten kockázatos ágazatok közt szerepel például az energetika (villamos, távfűtés és -hűtés, olaj, gáz, hidrogén), a közlekedés (légi, vízi, vasúti, közúti, tömegközlekedés), az egészségügy. A kockázatos ágazati listán szerepel a hulladékgazdálkodás.

Kecskemét polgármestere is hangsúlyozza a kibertámadások megelőzésének fontosságát

Szemereyné Pataki Klaudia is beszélt a kibertámadásokról az október 17-ei közgyűlésen. A polgármester arról szólt, hogy a cégeknek ezt az EU által előírt fejlesztést végre kell hajtani. A város vezetője felhívta a figyelmét az alpolgármestereknek, hogy segíteni kell a cégeket a kibertámadások megelőzésében.