Latorcai Csaba: október 23-a a magyar nemzet sorsfordító pillanatai közé tartozik

2024. 10. 23., 16:29
Október 23-a a magyar nemzet sorsfordító pillanatai közé tartozik; ez a nap a bátorság, a hősiesség és a szabadság iránti szüntelen vágy jelképévé vált - mondta a KDNP ügyvezető alelnöke, parlamenti államtitkár kedden Helvécián. Latorcai Csaba az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából tartott emlékünnepségen hangsúlyozta: az évforduló arra emlékeztet, hogy a magyarok mindig bátran kiálltak nemzeti függetlenségükért és szuverenitásukért, bármilyen áron is kellett azt megszerezni vagy megtartani.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 17 képet tartalmaz

„Történelmünk során nem egyszer bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk a legnagyobb áldozatokat is meghozni egy szabad és független Magyarországért” – fogalmazott.

Az államtitkár szerint az 1956-os hősök felismerték, hogy a nemzet szabadsága nem csupán egy eszmény, hanem egy olyan ügy, amelyet a jövő nemzedékei iránti kötelezettségből is vállalni kell – írja az MTI.

Mint mondta, a mai fiatalok fiatal elődei bátran szembeszálltak az elnyomással, és vérükkel pecsételték meg a magyar függetlenségi törekvéseket még úgy is, hogy a szovjet tankok és a kádári hazaárulás túlerejével szemben akkor nem volt esély a győzelemre - tette hozzá.

Latorcai Csaba kiemelte: az 1956-os forradalom rávilágított arra, hogy a függetlenség megőrzése nemcsak elnyomó rendszerek elleni harcot jelent, hanem egy olyan jövő építését is, ahol a keleti és a nyugati érdekek közötti egyensúlyteremtés elengedhetetlen.

A politikus szerint Magyarország számára a nemzetközi együttműködés ma is kiemelt jelentőséggel bír. „Az 1956-os események arra tanítanak minket, hogy nemzetünk jövője akkor lehet biztos, ha képesek vagyunk az állandó párbeszédre a közös célok érdekében, valamint nyitottak vagyunk a kölcsönös előnyökön nyugvó gazdasági kooperációra, mind nyugati, mind keleti irányban” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: október 23-a nem csupán a múlt hőseinek tisztelete, hanem annak felismerése is, hogy a közös nemzeti emlékezet erősítése nélkül nem lehet egységes nemzetet építeni. Az 1956-os forradalom egy olyan pillanat, amely örökre összeköti a magyarokat.

„Ez az emlék nemcsak a szabadság iránti közös vágyat testesíti meg, hanem azt a bátorságot is, amely szükséges ahhoz, hogy szembe merjünk nézni a kihívásokkal és kiálljunk nemzeti értékeinkért, nemzeti érdekeinkért" – tette hozzá.

Latorcai Csaba szerint az 1956-os forradalom öröksége arra is emlékeztet, hogy a szabadságért és függetlenségért ma is tenni kell. „Nem fegyverrel, ahogy akkor, azon az októberi, novemberi 13 napon elődeink tették, de fel kell vérteznünk magunkat azokkal az értékekkel és elvekkel, amelyekre a hőseink az életüket tették fel” – mondta.

A nemzeti összefogás, a bátorság és az együttműködés iránti elkötelezettség, azok a pillérek, amelyekre egy erős és független Magyarország, egy erős és független gazdaság épülhet a jövőben – fogalmazott a politikus.

A helyi művelődési házban tartott emlékünnepségen a Helvécia-Ballószög Általános Iskola Wéber Ede Általános Iskolájának felső tagozatos diákjai és énekkara idézte fel az 1956-os eseményeket.