Elkészült a kétmilliomodik autó a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

2024. 10. 24., 10:45
Újabb jelentős mérföldkőhöz érkezett a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár, októberben legördült a gyártósorról a kétmilliomodik jármű. A jubileumi modell egy tisztán elektromos hajtású, ötüléses EQB.

2024 októberében gördült le a gyártósorról a kecskeméti Mercedes-Benz Gyár kétmilliomodik autója, egy tisztán elektromos hajtású EQB. A vonzó elektromos hajtású járművek a csúcskategóriás belsőégésű motorok és a plug-in hibridek mellett szerves részét képezik a telephely kompaktautó-termékpalettájának. Az üzemben jelenleg a Mercedes-Benz A-osztály modelljei, a CLA Coupé és Shooting Brake modellek, valamint a Mercedes-Benz EQB-k készülnek. Tavaly több mint 174 000 jármű gördült le a kecskeméti gyártósorokról.

Kétmillió elégedett ügyfél vezet olyan Mercedes-Benzt, amely Kecskeméten készült. Ez az eredmény elsősorban a munkatársaink sikere, akik nap mint nap szakértelemmel és szenvedéllyel építik a világ legvonzóbb járműveit a magyarországi telephelyen. Munkájuk minősége és a gyár hatékonysága példaértékű a Mercedes-Benz Operations teljes termelési hálózatában
— mondta Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatóságának termelésért, minőségügyért és ellátási láncért felelős tagja.

Hozzátette: a mostani gyárbővítéssel biztosítják, hogy továbbra is megbízható partnerei lehessenek vásárlóiknak, a világ bármely pontjáról is legyen szó.

– Az, hogy már a kétmilliomodik ‘Made in Kecskemét’ Mercedes-Benz modellt ünnepelhetjük, megerősít minket abban, hogy vonzó kompakt autóink iránt kitart a nagy kereslet. Köszönet illeti a teljes kecskeméti csapatot, akik hozzájárultak ehhez a fontos mérföldkőhöz a vállalatcsoport történetében - hangsúlyozta Jens Bühler, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. igazgatója.

Jens Buhler (balra) és Jorg-Burzer (jobbra), a kecskemeti Mercedes-Benz-Gyár kétmilliomodik autójával

A kecskeméti Mercedes-Benz Gyár több mint tíz éve munkatársainak szakmaiságával, lelkiismeretes munkájával és nagyfokú elhivatottságával járul hozzá a globális termelési hálózat sikeréhez. A vállalat 2024-ben a legvonzóbb autóipari munkáltató lett a Randstad Awards díjazottjai között, egyúttal az elmúlt tizenegy évben tízszer ért el dobogós helyezést „Az év legvonzóbb munkáltatója” felmérésben.

Rugalmas és hatékony termelés a kecskeméti Mercedes-Benz Gyárban

Kecskeméten 2012-ben indult el a Mercedes-Benz kompakt modellek gyártása, közös termelési hálózatban a dél-németországi Rastattban található járműgyárral. A gyártás a B-osztály modelljeivel kezdődött, egy évvel később következett a négyajtós CLA Coupé – az első olyan Mercedes-Benz modell, amelyet kizárólag Kecskeméten készítenek és innen szállítanak a világ minden tájára. 2021-ben a tisztán elektromos hajtású EQB-vel megkezdődött az első magyarországi sorozatgyártású elektromos jármű gyártása.

A kecskeméti telephelyen ugyanazon a gyártósoron készülnek mind az elektromos meghajtású csúcstechnológiás belsőégésű motorral szerelt, mind a teljesen elektromos járművek. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy a vállalat a gyártást az igényekhez igazítsa, és minden ügyfélnek olyan autót gyártson, amilyet szeretne – ugyanazon a gyártósoron és ugyanazokkal a munkatársakkal. Ez a rugalmasság a következő években is megmarad az új modellek tekintetében. Az elektromos autókra való átállás ütemét a piaci feltételek és a vásárlói preferenciák fogják meghatározni. A Mercedes-Benz szilárdan hisz az elektromos mobilitás jövőjében, és felkészült az ügyfelek különböző igényeinek kielégítésére, függetlenül attól, hogy teljesen elektromos járművet vagy elektromos meghajtású csúcstechnológiás belsőégésű motorral szerelt járművet szeretnének.

A high-tech gyártás bővítése a jövő „Made in Kecskemét”-modelljeihez

Az új MMA (Mercedes-Benz Modular Architecture) és MB.EA (Mercedes-Benz Electric Architecture) modellek gyártására való felkészülés jegyében a telephelyen jelenleg jelentős bővítés zajlik. A folyamatban lévő, több mint 1 milliárd eurós gyárbővítés részeként épül egy új karosszéria- és összeszerelő üzem, valamint létesül egy új akkumulátorbeszerelő-üzem is. Az építkezés során először alkalmaznak olyan innovatív technológiákat, mint például a digitális iker. A kecskeméti gyárbővítéshez a Mercedes-Benz első alkalommal készítette el az egész csarnok teljes digitalizált ábrázolását. A digitális ikerben összegyűjtött adatok segítségével az összeszerelési folyamatok még gyorsabban optimalizálhatók, és az esetlegesen szükséges beavatkozások már korai szakaszban felismerhetők – anélkül, hogy a tényleges termelést meg kellene szakítani.

A gyártás átszervezése az MMA és az MB.EA platform új modelljeire történő átálláshoz kapcsolódóan növeli a foglalkoztatást a gyárban és a helyi beszállítói hálózatban, így középtávon számos új, magas színvonalú munkahelyet teremt.