Zajlik az önkormányzati intézmények energetikai fejlesztése Kecskeméten

2024. 10. 24., 13:47
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata „Szociális és nevelési intézmények fejlesztése, valamint IKT eszközök beszerzése” című projektje 809,60 millió forintos vissza nem térítendő támogatásban részesült, melynek köszönhetően köznevelési, szociális és gyermekjóléti feladatokat ellátó önkormányzati tulajdonú intézmények energetikai célú felújítása valósul meg. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül megvalósuló projekt célja az épületek hőveszteségeinek csökkentése, elősegítve a közintézmények hatékonyabb energiahasználatát és a működtetési költségek csökkentését.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP_PLUSZ-3.4.1-23 kódszámú ,,Fenntartható humán infrastruktúra" című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be TOP_PLUSZ-3.4.1-23-KE1-2023-00001 azonosító számon és „Szociális és nevelési intézmények fejlesztése, valamint IKT eszközök beszerzése” címen, melyre vonatkozóan a támogatási szerződés 2024. szeptember 2. napján lépett hatályba.

Az önkormányzat 809.600.457 Ft támogatást nyert köznevelési, szociális és gyermekjóléti feladatokat ellátó önkormányzati épületek energetikai felújítására, valamint infokommunikációs technológiai eszközök beszerzésére. A projektnek köszönhetően elindult Kecskeméten a Csipcsirip Bölcsődének (6000 Kecskemét, Forradalom u. 5.), valamint a Corvina Óvoda 3 feladatellátási helyének, a Ceglédi Úti Óvoda (6000 Kecskemét, Ceglédi út 5.), az Ifjúság Úti Óvoda (6000 Kecskemét, Ifjúság útja 1.) és a Forradalom Utcai Óvoda (6000 Kecskemét, Forradalom u. 3.) épületeinek felújítása, valamint bővítésre kerül az intézményhálózat IKT eszköz ellátottsága.  

A projekt keretében megvalósítani tervezett energetikai felújítási munkák az önkormányzat által megelőlegezett saját forrásnak köszönhetően 2024. év első felében megkezdődtek, és ütemezetten haladnak. A kivitelezési munkák várható befejezése 2024. év IV. negyedéve. A fejlesztés során megvalósul valamennyi épület utólagos homlokzatszigetelése, utólagos magastető, illetve lapostető szigetelése, utólagos padlásfödém szigetelése, a homlokzati nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer rekonstrukciója, valamint napelemes rendszer telepítésére is sor kerül.

Az intézmények energetikai célú fejlesztésével megvalósulhat a nevelési és pedagógiai munka feltételeinek javítása, az óvodások és szüleik komfortérzetének növelése, továbbá a minőségi gyermek- és köznevelési szolgáltatásokhoz történő egyenlő (területi) esélyű hozzáférés biztosítása, valamint a városon belül meglévő intézményi infrastrukturális különbségek csökkentése. A beruházás az elhasznált energiamennyiség csökkenésen keresztül költségmegtakarítást is eredményez, valamint a környezet tehermentesítéséhez is hozzájárul: a felhasznált energiamennyiség mérséklődése a CO2 és üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményezi, mellyel elérhetővé válik mind a települési, mind pedig a nemzeti környezet- és klímavédelmi célokhoz történő hozzájárulás.