A BÁCSVÍZ Zrt. elnyerte az Energiatudatos Intézmény díjat

KÖZLEMÉNY
2023. 07. 18., 08:00
A napokban érkezett meg a BÁCSVÍZ Zrt.-hez az a dokumentum, amely hivatalosan is igazolja, hogy a cég sikeresen zárta le az európai uniós forrásból támogatott szemléletformáló projektjét az ivóvízhasználat és a szennyvízkezelés témakörében. A közel kétéves program magas színvonalú és eredményes végrehajtásáért a BÁCSVÍZ elnyerte a Virtuális Erőmű Program (VEP) Energiatudatos Intézmény díját is. Az elismerést az Országházban megtartott ünnepségen Szili Katalin, a VEP örökös fővédnöke és Molnár Ferenc, a Virtuális Erőmű Program jogtulajdonosa adták át Borbély Zita HR és kommunikációs vezetőnek valamint Keliger Dóra projektfelelősnek.

A KEHOP-2.1.7.-19-2019-00018 „Szemléletformálás az ivóvízhasználat és a szennyvízkezelés témakörében: a víziközmű-hálózat működése, működtetése és a víziközműves szakma népszerűsítése a BÁCSVÍZ Zrt. működési területén” elnevezésű projektet a cég a Magyar Víziközmű Szövetséggel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel konzorciumban valósította meg. A projekt az ivóvízkészlet tudatos, fenntartható és takarékos használatát, illetve védelmét, továbbá a környezettudatos szennyvízelvezetéssel, -tisztítással és -kezeléssel kapcsolatos ismeretek átadását, valamint a különböző korcsoportok felelősségvállalásának és gondolkodásmódjának fejlesztését, nem utolsó sorban a víziközmű szakma népszerűsítését tűzte ki céljául. A program által elérni kívánt célközönség a BÁCSVÍZ Zrt. ellátási területén található általános és középiskolák tanulói és a teljes felnőtt lakosság volt. A projektet szervezett médiakampány és online tartalomfejlesztés kísérte.

A projekt keretében oktatási anyagok készültek, emellett az általános, illetve a középiskolások számára interaktív tematikus szemléletformálási programsorozatok zajlottak. A figyelemfelkeltő szakmai órákon több mint 10 000 tanuló vett részt, a tanulmányi versenyeken pedig mintegy 14 000 diák.

A BÁCSVÍZ elsősorban, a víz világnapjához és a Föld napjához kapcsolódóan szervezett a tanulók számára figyelemfelhívó akciókat nyílt napok keretében, vízmű- és szennyvíztisztító  telepein, összesen 12 alkalommal, 1953 fő tanuló és kísérője számára. A cég emellett meghirdetett egy fotópályázatot is, valamint a pályaművet beküldők számára szakmai kirándulást szervezett. A Szentmártoni napokon, mint jellemző térségi települési programon, a társaság saját standdal képviselte magát, továbbá megrendezésre került egy szakmai workshop is a szennyvízkezelés területén dolgozó szakemberek számára.

A programok vizuális támogatására a témához illeszkedő kiadványok készültek felnőttek és a gyerekek számára. A folyamatok szemléltetésére a takarékos ivóvíz-felhasználást és a környezettudatos szennyvízelvezetést bemutató makettek is készültek.

A programokon levetítésre került a projekt keretében elkészített szemléletformáló, edukatív kisfilm, mely a www.bacsviz.hu oldalon tekinthető meg.

A napokban megérkezett hivatalos értékelés szerint a projekt sikeresen zárult, a konzorciumi tagok teljesítették vállalásaikat.

A program magas színvonalú és eredményes végrehajtásáért a BÁCSVÍZ Zrt. elnyerte a Virtuális Erőmű Program (VEP) Energiatudatos Intézmény díját.

A VEP, hazánk első számú zöld erőműve, 2022 végére átlépte az 1.000 MW méretet, amely 2021-hez képest 20%-os növekedést jelent, s ezzel a Virtuális Erőmű megerősítette 2. helyét Paks mögött az erőművi rangsorban. A VEP ilyen növekedési ütemmel a tervezett 2050 helyett már 2030-ra hazánk legnagyobb virtuális erőműve lehet – jelentette be a díjátadón a VEP tulajdonosa, Molnár Ferenc, aki 2022-ben egyetemi kutatóintézetet is alapított a program tudományos hátterének megerősítésére.

A fotó a Virtuális Erőmű Program parlamenti díjátadó gáláján készült, a képen balról jobbra Szili Katalin, Borbély Zita, Keliger Dóra és Molnár Ferenc láthatók.