A CédrusNet Kecskemét Program és a Hírös Cédrus Egyesület is csatlakozik a társadalmi igazságosság világnapjához

2023. 02. 20., 15:54
Bármennyire is nem szeretnénk, de az életkor befolyásolja gondolkodásunkat (sztereotípiák), azt, hogy hogyan cselekszünk (diszkrimináció) és érzünk (előítéletek) másokkal és önmagukkal szemben. Az életkor szerinti negatív megkülönböztetés (ageizmus) egyaránt érinti a fiatalokat és az időseket, idősödőket. Ez a megkülönböztetés mélyreható és negatív hatásokkal jár az idősebbek egészségére, jólétére, hiszen az időskori megkülönböztetés továbbra is komoly akadálya a társadalmi igazságosság és méltányosság megvalósításának.

A WHO (World Health Organization) ezért is tartja kiemelten fontosnak az ageizmus elleni globális kampányt, amit támogat a világszervezet 194 tagállama. A kampány célja, hogy megváltoztassa az életkor és az idősödés körüli narratívát, segítsen létrehozni egy igazságosabb világot minden korosztály számára.

A kampány kiemelt eseménye a február 20-ai társadalmi igazságosság világnapja. A CédrusNet Kecskemét Program és a Hírös Cédrus Egyesület ehhez a világnaphoz csatlakozva ismertet néhány olyan dokumentumot, amelyek segítségével hatékonyabbá tehető az ageizmus elleni küzdelem, illetve mutat be néhány pozitív életképet a kecskeméti idősödésügyi programból.

Kecskeméten közel három éve intézményesült az az idősödésügyi program, ahol az 50 pluszos korosztály számára fejlesztünk olyan társadalmi innovációs eszközöket, amelyek érdemi változásokat generálnak a foglalkoztathatóság, a társadalmi részvétel, a független, egészséges és biztonságos élet, valamint az aktív életvitel területein. Mi vagyunk az aktív idősödés nagykövetei Kecskeméten, hiszen nálunk az idősödés nem probléma, hanem lehetőség! – emelte ki Molnár Szilárd a CédrusNet Kecskemét Program szakmai vezetője.

Ez számos lehetőséget ad olyan társadalmi innovációk fejlesztésére, amelyek javítják az idősödő társadalomhoz való alkalmazkodás helyi feltételeit. Ilyen innovációink például: HírösNagyi, Időslátogató képzés, szolgáltatás, közösségfejlesztés; korbarát egyetem fejlesztése; Családi ügyintéző képzés és szolgáltatás; korbarát munkahely minősítés rendszere; az aktív idősödés új közösségei, a CédrusKörök; Társadalmi Csacsogó a kényesebb témák megvitatására; közösségi kávézó az informális tanulás támogatására; a Digitális Tudásközpont szenior korosztályt érintő programjai.