A fotórealista Hopper: Művészettörténeti vetítés az Otthon moziban

2023. 05. 23., 18:44
Ismét egy merész vetítéssel lépett elő az Otthon mozi, ugyanis a hosszas téli pihenője után, igazi kultur-vezérként mutatta be Phil Grabsky dokumentumfilmjét, amely Edward Hopper alkotó magánélete és pályája bemutatására törekszik – átfogó jelleggel. A vetítés előtt Németh Ábel, a Fotográfiai Múzeum munkatársa mondott bevezetőt.

Exhibition on Screen címmel látható - az Otthon mozi berkeiben is - a BAFTA-díjas Phil Grabsky hiánypótló portréfilmje, a modern magány megfestőjétől, a fotorealizmus úttörő alkotójáról: Edward Hopperről.

Az Exhibition on Screen: A fotórealista Hopper című film mély bepillantást mutat Hopper művészetébe, életébe és kapcsolataiba. Betekinthetünk korai illusztrátori pályafutásába; magánéletébe, ahogy felesége feladta ígéretes művészi karrierjét, hogy menedzsere legyen; kritikai és kereskedelmi elismeréseivel ismerkedhetünk. Saját szavaival élve – ez a film az ecset mögött megbúvó rejtélyes személyiséget tárja fel - A Hopper – Egy amerikai szerelmi történet Amerika vitathatatlanul legbefolyásosabb művészét kelti életre.

A fotórealizmus az USA-ban az 1960-as évek végétől, Európában 1972-től kezdődő festési irányzat, mely a fényképezésen alapszik, és a részletek aprólékos kidolgozása jellemzi. A pop-artból nőtt ki azoknak a festőknek a kezdeményezésére, akik rajongtak a fényképek világáért.

A vetítés előtt bevezetőt mondott Németh Ábel, a kecskeméti Fotómúzeum munkatársa, aki részletesen bemutatta az Otthon mozi nézőinek Hopper munkásságát, felkészítve őket a vizuális csemegére.