A gondoskodásnak szentelték életüket: nevelőszülők vehették át oklevelüket Kecskeméten

2023. 05. 03., 17:32
Akár 30 gyermekről is gondoskodhatnak majd azok a nevelőszülők, akik tegnap oktatásuk végéhez érve átvehették okleveleiket a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatótól Kecskeméten. A nevelőszülők feladata, hogy átmeneti vagy akár életre szóló biztonságot nyújtsanak gyermekeknek, míg azok sorsa megnyugtatóan nem rendeződik.

Nem volt érzelemmentes az oklevélátadó tegnap Kecskeméten, melyen nyolcan kapták meg végső jogosítványukat arra, hogy gondoskodásra szoruló gyerekekre vigyázzanak nevelőszülőként.

Az új szakemberek átmeneti segítséget nyújtanak a gyermeknek, miután a hatóság a családból kiemeli őket. A gondoskodás addig tart, amíg a gyermekek visszakerülnek vér szerinti szüleikhez, vagy örökbefogadják őket, de az is megtörténhet, hogy az önálló életre a nevelőszülő készíti fel őket. A cél, hogy a gyerekek sorsa megnyugtatóan rendeződjön, és addig is biztonságos környezetben nevelkedjenek.

A gyermekvédelmi szolgáltatást Bács-Kiskun vármegyében a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató látja el, ők szervezik a nevelőszülői képzéseket is.

Megható volt, nagyon sokat tanultunk. Sok elgondolkodtató történetet is megismertünk. Nagyon örülök, hogy itt voltam, igazi családias légkör alakult ki. A Szent Ágota előadóit külön meg szeretném dicsérni, szuper, ahogy előadják, megtanítják ezeket a dolgokat
— mesélte egy nevelőszülő, Kertész Béla.

A nevelőszülőnek jelentkezőknek egy pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgán is meg kell felelniük, mielőtt elvégzik a tanfolyamot.

Van egy tévhit, miszerint azok nem jelentkezhetnek, akiknek munkaviszonyuk van. Ilyen kitétel azonban nincs. Bátran keressenek minket azok is, akiknek van munkaviszonyuk, lehetnek nevelőszülők, sőt nagyon is szeretjük, ha a gyerekek egy teljes családi mintát kapnak
— magyarázta Zsuboriné Kovács Mária, a Bács-Kiskun Vármegyei Nevelőszülői Hálózat szakmai vezetője.

Jelenleg Bács-Kiskun vármegyében 1.250 gyermek él gondozásban, közülük körülbelül 1.150-en nevelőszülőknél. Az ő fejlődésükről több mint 300 nevelőszülő gondoskodik, ez a létszám bővült tegnap nyolccal.