A Gondosóra a 65 év felettiek „őrangyala”

2024. 05. 14., 17:08
A hétfőn Kecskemétre látogató országos átfogó egészségvédelmi szűrővizsgálat sorozatot kiegészítő programként végig kíséri az időskorúak számára ingyenesen hozzáférhető jelzőkészülékes szolgáltatás, a Gondosóra program. A projekt célja, hogy az időskorú felhasználók szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket nem csak vészhelyzet esetén.

Hétfőn a Kecskemétre érkezett egészségvédelmi mobildiagnosztikai központ kísérőprogramjaként megismerkedhettek az érdeklődők a Gondosórával is, ami a 65 év felettieket megcélzó ingyenes jelzőkészülékes szolgáltatás, mely tavaly óta alanyi jogon jár a célcsoportnak.

A 65 év feletti magyarországi lakóhellyel és állampolgársággal rendelkező polgárok számára a kormány indított egy programot, amely ingyenesen biztosít egy digitális jelzőkészüléket, egy gondosórát, mellyel a nap 24 órájában egyetlen gomb megnyomásával segítséget kérhetnek. Célja az, hogy az idősek saját otthonukban olyan biztonságban tudjanak tartózkodni, mintha lenne egy kis „őrangyal”, akihez bármikor segítségért fordulhatnak.

- Múlt év második felétől indult az országos kiterjesztés, nagyon rövid idő alatt több, mint 600 ezer felhasználót sikerült toborozni, most már 625 ezer regisztrált felhasználónk van, ami egy hatalmas szám
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak dr. Juhász Roland, a Kormányzati Szolgáltató Központ ügyvezetője, a Gondosóra program vezetője.

A diszpécser központban 130 ember 24-órában áll rendelkezésre, hogy kiszolgálja a felhasználókat. Naponta átlagosan több, mint háromezer hívás érkezik be a központba. Ennek 5-10 %-a az, ami sürgősségi segélyhívó és már most több, mint tízezer esetben történt konkrét életmentés – tette hozzá Dr. Juhász Roland.

A jelzőkészülék pontos helymeghatározásra ad lehetőséget, emellett ütésálló és cseppálló, elesésérzékelő is van benne, kifejezetten javasolt, hogy az idősek fürdésnél is használják.

- Most már éles tesztelésben van az applikációja ennek a készüléknek. A másik nagyon fontos része magának a programnak, hogy a regisztráció során kontaktszemélyeket lehet megadni. Ezek alapvetően azok, akik egyébként is segítenek az időseknek, rokonok, szomszédok. Ezek a kontaktszemélyek nyomon tudják követni a diszpécser központ telefonhívásain keresztül ha bármilyen baj történik, de hogyha elkészül az applikáció, akkor az applikáción keresztül is
— mondta dr. Juhász Roland.

A www.gondosora.hu felületen lehet regisztrálni a programba, melynek során semmi másra nincs szükség, csak a személyi igazolványban és lakcím kártyán szereplő pontos adatokra.