A Hírös Lovarda a lovaskultúra oktatási központjává válik

2024. 07. 09., 18:32
Átadták a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Nemzeti Lovaskultúra Oktatási és Képzési Központját Kecskeméten kedden délelőtt. Az épületkomplexumban az általános iskolások, az egyetem hallgatói és testnevelő tanárok tanulhatják szeptembertől a lovas kultúrát. Cél, hogy minden járásban elérhető legyen a lovaglás, valamint hogy a Kárpát-medence lovas központjává váljon a Hírös Lovarda, melyet az építő B. Tóth Ferenc ajánlott fel az államnak.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 31 képet tartalmaz
Nagyon fontos számomra, hogy ide járjanak az iskolából a gyerekek lovagolni tanulni. Hiszen nemcsak lovagolni tanulnak, hanem a lovak körüli teendőkről is sok mindent tanulnak, hogyan kell bánni az állatokkal. A fegyelem, a figyelem is nagyon fontos, itt tanulnak a gyerekek egy kicsit viselkedni is
— mondta Kecskésné Gábor Henrietta lovasedző.

A 2,5 milliárd forintot érő lovardát a kecskeméti B. Tóth Ferenc ajánlotta fel az államnak arra a célra, hogy professzionális módon tanítsák a magyar fiatalokat a lovaglásra.

A magyar egy lovas nemzet, több ezer éves lovas hagyományokkal rendelkezik. Minden sport rendkívül fontos, de a több ezer éves lovas hagyomány kötelezettséget jelent a magyar ember számára
— fogalmazott B. Tóth Ferenc, a Hírös Lovarda volt tulajdonosa és felajánlója.

Feri bácsi 13 hektáros lovardája a legmagasabb, 5 patkós minősítéssel rendelkezik. Olyan pályákkal bír, amelyek állják az időjárás viszontagságait, így mindig meg lehet tartani az órákat. A területen 7 éve zajlik európai színvonalú oktatás 25-28 fős osztályok részvételével.

– A lovas szakág 6 területből áll. Az egyetemen 2005 óta van ilyen jellegű oktatás – erről már a Testnevelési Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke beszélt. Mocsai Lajos elmondta, hogy ebben a képzőközpontban a lovasedző-képzés, a lovaskultúra mesterképzése, valamint a testnevelő tanárok továbbképzése is meg fog valósulni.

Nemzetközi vándorlovas központ leszünk, a Kárpát-medencéből szeretnénk idehívni a honfitársainkat, megtanítani nekik a lóval való bánásmódot
— mondta Mocsai Lajos, aki azt is hangsúlyozta, hogy a patriotizmus, a magyar lovaskultúra egy ősi, velünk ideérkező érték volt, a hagyomány őrzése pedig kötelességünk.

Mocsai Lajos kiemelte, hogy olyan szakképzési centrumot vehet át az egyetem, amely az ország nemzeti lovas programjának integrációját valósíthatja meg.

Az általános iskolások mellett a felsőoktatásban tanulók számára is lehetőség lesz itt a lovaskultúra elsajátítására. Az oktatási módszert a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem dolgozta ki a náluk tanuló, szakirányú képzésen diplomát szerző hallgatók számára.

A lovaskultúra mellett a szakedző képzésünk már BsC szinten folyik, ami az országban egyedülálló, de nemzetközi szinten is gondolunk mesterképzésre, akik majd oktatók is lehetnek, akár egyetemi karrierként a lovaskultúrát, a sportlovaglást tudják tudományos szinten képviselni és kutatni
— mondta prof. dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora.

Tervben van, hogy a tananyag angol nyelvre való lefordítása esetén Európa felé is terjeszkednének.

Az átadón Nagy István agrárminiszter elmondta: nem elég emlékezni a magyar lovaskultúrára, tenni is kell azért, hogy fennmaradjon.

A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem olyan képzési tervet alkotott, amelynek része a hagyományokban és eredményekben gazdag magyar lovassport számára a sportedző-képzés és a lovaskultúra-oktatás. Ezek természetesen összhangban vannak a nemzeti lovas programmal
— mondta Nagy István agrárminiszter.

A kormány 2012-ben indította el a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, amelynek fő célja az állami ménesek egységes és hatékony állami irányításának megteremtése, a lovaskultúra-oktatás bevezetése.

Nagy István azt is elmondta, a kormány fontos célkitűzése az, hogy ne legyen Magyarországon olyan járás, ahol nem érhető el a lovaglás. Ezért kell olyan programokat, pályázatokat indítani, amelyek lehetővé teszik a felnövekvő korosztálynak azt az élményt és lehetőséget, hogy megtanuljanak lovagolni.

Nagy István ismertette, a lovasközpontot B. Tóth Ferenc építész, a lovarda korábbi tulajdonosa felajánlotta a magyar államnak – írja az MTI. Közcélból felajánlást tenni olyan cselekedet, ami példaértékű és követendő – hangsúlyozta a miniszter, jelezve: a felajánlás a magyar lovasoktatás megújításának az elindítója volt. Elmondta, hogy a lovarda a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem gondozásában országos szakmai centrumként működik majd tovább.

Kiemelte: az egyetem olyan képzési tervet alkotott, amelynek része a hagyományokban gazdag magyar lovassport. Az intézményben most is van alapdiplomát adó lovasedző-képzés, de nem volt megfelelő gyakorlati képzési helyük, amely a szélesebb értelemben vett lovaskultúra-oktatás országos központjaként is működhetne – tette hozzá.

Nagy István hangsúlyozta, a lovarda méreteit tekintve is alkalmas a felsőfokú lovas képzések gyakorlati céljaira, elhelyezkedése pedig optimális egy országos oktatási központ megvalósítására.

A létesítmény olyan lépést jelent a hazai lovaskultúra-oktatásban, ami megalapozhatja a lovassportok és a hazai lovas hagyományok intenzív fejlődését a következő évtizedekben – közölte a tárcavezető.