A honvédség legmodernebb harci járműve volt látható Kecskemét főterén

2024. 02. 05., 08:59
A Magyar Honvédség legmodernebb harcjárművét, a PzH2000-es önjáró löveget láthatták a kecskemétiek hétfő reggeltől a Városháza előtti téren. A látványos harckocsi egy országos toborzó roadshow keretében 18 óráig volt látható Kecskeméten egy Gidrán páncélozott harci járművel együtt – tájékoztatta szerkesztőségünket Gáldonyi Sándor őrnagy, a Kecskeméti 13. Hadkiegészítő Toborzó Iroda vezetője.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 29 képet tartalmaz

Az érdeklődők minden kérdésükre választ kaphattak hétfőn a főtéren, ahol be is indították a harci járműveket. A cél, hogy minél többen válasszák a katonai pályát, de szívesen vártak minden érdeklődőt, akinek kérdése volt a járművekkel kapcsolatban.

A Városháza előtti téren jelen voltak az MH Klapka György I. Páncélosdandár katonái is, akik szintén várták az érdeklődőket.

Napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze Kecskeméten

Ötvenöt tonna súly, nyolcméteres hosszúság és 155 milliméter űrméretű lövegcső: három impozáns tulajdonság, ami a Panzerhaubitze 2000 (PzH) típusú önjáró löveget jellemzi. Ahhoz azonban, hogy nagy távolságba – akár 56 kilométerre – is pontosan tudjon lőni, még számtalan kiemelkedő haditechnikai tulajdonsággal kell rendelkeznie.

A Krauss-Maffei Wegmann (KMW) konzorcium gyártotta önjáró tarackágyú napjaink egyik leghatékonyabb tüzérségi eszköze. Korszerű berendezéseinek és magas fokú automatizáltságának köszönhetően kiválóak a tűzgyorsasági, csőhosszának köszönhetően pedig pontossági paraméterei.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy öndiagnosztizálásából fakadóan könnyebben megtalálható a hibák forrása – olvasható a Magyar Honvédség honlapján.

Mind terepen, mind kemény burkolaton kiváló menetteljesítmény jellemzi a PzH önjáró löveget, amiért elsődlegesen négyütemű, 986 lóerő teljesítményű, nyolchengeres dízelmotor a felelős. Ehhez négysebességes Renk HSWL 284 C típusú sebességváltót kapcsoltak. A PzH 2000-es csúcssebessége országúton 60 kilométer/óra, terepen 45 kilométer/óra. Hatótávolsága eléri a 420 kilométert, üzemanyag-fogyasztása 240 liter száz kilométerenként.

A páncélzat hagyományos hegesztett acélpáncél, viszont mivel modulrendszerű, a feladatnak megfelelően rugalmasan bővíthető. Természetesen az alapelrendezés is védelmet nyújt a 7,62 milliméteres géppuskalövedék és 800 méternél messzebbről kilőtt 14,5 milliméteres páncéltörő lövedékek és 10 méteres körzeten túl becsapódó tüzérségi lövedékek ellen (155 milliméter űrméretig). Az általános páncélzat megakadályozza a neutronsugárzás áthatolását is, és szinte már természetes, hogy a harcjárművet teljes atom-biológiai-vegyi (ABV) védelemmel látták el.

Az alappáncélzatra úgynevezett reaktív páncélzat is szerelhető. A négyszögletű torony tetején két búvónyílást alakítottak ki: a baloldali elöl, a jobboldali hátul található. Előbbire szerelhető fel a 7,62 mm-es géppuska, amely légi és földi célok ellen egyaránt alkalmazható. A torony két oldalán négy-négy ködgránátvető található. A cső fölé pedig egy kezdősebesség-mérő lokátort helyeztek el.

A jármű elsődleges fegyverzete egy 8,06 méter hosszú, huzagolt csövű, belül keménykrómozott, 155 milliméter űrméretű, 52-es űrmérethosszú (L/52) tarackágyú. A PzH 2000 pneumatikus rendszerű, önműködő (automata) töltőrendszerrel rendelkezik. A PzH tűzgyorsasága szintén lenyűgöző: önműködő töltés esetén 3 lövés / 10 másodperc, illetve 8-9 lövés / 60 másodperc, 20 lövés / 2,5 perc, 60 lövés / 20 perc, 120 lövés / óra.