A legnépszerűbb továbbra is a mákos bejgli karácsonykor

2024. 12. 07., 14:57
400 ezer fél kilós bejgli készül minden év végi ünnepi időszakban a Félegyházi Pékség gépsorain. Nagyüzemben sülnek a bejglik, de arra nagy gondot fektetnek, hogy megőrizzék a kézzel készítés hagyományát, így készülnek tehát a legnépszerűbb mákos, diós és gesztenyés Régimódi Bejglik.

A Félegyházi Pékségben a karácsonyi bejgliszezonban naponta 5.000 db készül a legnépszerűbb ünnepi süteményből. Mami receptje alapján 50% mák, dió illetve gesztenyés töltelékkel sülnek folyamatosan már november elejétől a fél kilós Régimódi Bejglik.

Már november közepétől az üzletekben vannak a bejglik, így nekünk november elejétől elindul a bejgligyártás. 400 ezer darabot gyártunk egy szezon alatt ebből a kézzel feltekert, hagyományosan készülő termékből.
— mondta el a Félegyházi Pékség Kft. ügyvezető igazgatója.

"Kézzel mérjük bele a tölteléket a tésztába, kézzel tekerjük föl és ezért hívhatjuk kézművesen készülő terméknek" – teszi hozzá.

Minden bejgli magán visel egy történetet a "Mindig van egy történetünk” címke alatt. A mákosról: „Mikor ünnep volt, a zongoraleckék is könnyebbek lettek, mert a fekete-fehér billentyűk felidézték Édes régimódi bejglijének színei mögött az időtlenség feledhetetlen ízeit."

A legnépszerűbbek a mákos mellett a diós és a gesztenyés bejgli, de készítünk aszalt gyümölccsel dúsított bejgliket is, a mák mellé aszalt szilvát, a dió mellé aszalt áfonyát használunk.
— mondta el Csikász János.

Karácsonykor a bejgli mellett a kenyér, elsősorban a félbarna kenyér a legnépszerűbb termék. Alaptermékről van ugyan szó, de az ünnepi időszakban ez fogy a bejgli után a legjobban.

Mint megtudtuk Csikász Jánostól, karácsonyra és húsvétra szorítkozik a bejgliforgalom nagy része. Az ünnepnek íze van, hirdeti a Régimódi Bejgli csomagolásán található felirat : „Az ünnep íze, mi emlékeztet a nem feledni szánt percekre. Az íz, mi veled marad akkor is, ha a finomság már elfogyott. A Régimódi Bejgli, mi megőrzi és mindig újra megidézi az édes ünnepet."