A Magyar Kultúra Lovagjává ütötték Fejős Jenőt

2023. 01. 21., 20:45
A magyar nóta mint hungarikum fejlesztéséért Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki Fejős Jenő nótaénekest szombaton Budapesten a Stefánia-palota dísztermében.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 12 képet tartalmaz

A laudáció Fejős Jenő lovagias tettei között említi, hogy évtizedek óta a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális Központ nagysikerű magyarnóta-, népdal- és operett-műsorainak, valamint további hazai és erdélyi rendezvényeknek szervezője. Fejős Jenő 2001-ben sikeres énekművészi vizsgát tett, azóta gyakran szerepel különböző televíziós és rádiós műsorokban. Szülővárosában számos fellépési felkérést ingyen vállal, továbbá sokat jótékonykodik: adományozott többek között a kecskeméti második világháborús hősi emlékmű javára, a borsodi árvízkárosult gyermekek megsegítésére és a pécskai „magyarok háza” felújítására. A Magyar Televízió által szervezett Jónak lenni jó c. műsorban az ő ötletére, a nótaest résztvevőivel együtt adakoztak a koraszülött gyermekek javára. Fejős Jenő 2015-ben Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át. Résnyi betekintés a magyar nóta világába című könyve ajánlott olvasmány lett. A Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének megyei elnöke, gondjaik megoldásának segítője - olvasható a laudációban.

A neves nótaénekessel pályájáról, a nóták lelki és szellemi értékéről beszélgettünk a KTV Kiemelő című műsorának hétfő esti adásában abból az alkalomból, hogy szombaton Budapesten a Magyar Kultúra Lovagjává ütötték.

Bács-Kiskun vármegyéből még egyvalaki kapta meg idén a Magyar Kultúra Lovagja címet, dr. Cseh Béla bajai zenepedagógus, az Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája nyugalmazott igazgatója, aki 50 éve alapította a Sükösdi Népdalkört.

A címet adományozó Falvak Kultúrájáért Alapítvány 2022. évi pályázatára a társadalmi szervezetek és önkormányzatok 175 személyiség elismerésére tettek javaslatot. Végül a 27. Magyar Kultúra Napja Gálán 36 személyt ütöttek szombaton Budapesten a magyar kultúra lovagjává, köztük 9-en határon túlról érdemelték ki a címet. Hárman posztumusz kapták meg a kitüntetést. A díjazottakról itt olvashat bővebben.

A megjelenteket Vásárosnamény polgármestere üdvözölte, hiszen a díszvendég ezúttal a Kárpátaljára is átnyúló Bereg volt. A műsor előadói is erről a területről érkeztek.

A Magyar Kultúra Lovagja címet a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a kultúra különböző területein huzamos ideje tevékenykedők elismerésére 1998 októberében hívta életre. A cím a művészi alkotók tevékenysége mellett elismeri az irodalmi és a közművelődési teljesítményt. Adható kultúraszervező életműért a magyar kultúrát támogató hazai és külföldi művészetbarátoknak, szponzoroknak, mecénásoknak, politikusoknak.

Alapítása óta a cím a civil társadalom kiemelt elismerésévé vált. Átadására az 1997-ben alapított Magyar Kultúra Napja Gála alkalmával kerül sor, mely a január 22-i magyar kultúra napjához kapcsolódik.

A cím nem helyettesíti az állami és a művészeti díjakat, nem jár vele pénzösszeg, kiemelkedő jelentősége mégis abban áll, hogy évenként azok kezdeményezhetik, akik lokális környezetükben a jelöltek emberségét és lovagias tetteit a legjobban ismerik.