Címke: Magyar Kultúra Napja
Keresés
Dátum választó
Rendezés
702 találat
2024.01.23

Zene és költészet találkozott a Kodály Iskolában

Január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban Csekén ezen a napon fejezte be „a magyar nép zivataros századaiból” vett példákra épített költeményét, a Himnuszt. Az emléknapon a Kecskeméti Kodály Iskolában „Zene és költészet Szabadon” címmel szerveztek összművészeti rendezvényt. Különleges vállalkozásnak lehettek tanúi a széksorokban ülők, két „közeli rokon”, a zene és a költészet összekapcsolódását hallhatták a koncert folyamán.
2024.01.21

Ács Imre: a régi receptek, a régi gasztronómia az egyetemes magyar kultúra része

Aki a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikumába, vagyis a korábbi vendéglátóipari iskolába járt, annak jó eséllyel nem kell bemutatni Ács Imrét. A nyugdíjas gasztrotanárral, pedagógusmesterrel a szakácskönyv-gyűjteményéből megnyílt kiállítás kapcsán beszélgettünk a Katona József Könyvtárban. A Szakácsmesterségnek könyvecskéi című tárlat április végéig látogatható.
2024.01.19

Barta Dóra volt a Kiemelő vendége

A Téli Csodaország és Kecskeméti Advent fesztivál a főtéri óriáskerék és a korcsolyapálya bezárásával ténylegesen is véget ért. A Hírös Agóra ezzel az egyik legsikeresebb fesztiválját tudhatja maga mögött. Az Agóra a 2024-es évet a magyar kultúra napi programokkal indítja el igazán. A téli fesztivál tapasztalatairól és a következő időszak rendezvényeiről, terveiről Barta Dórával, a Hírös Agóra ügyvezetőjével beszélgetett Baloghné Szabó Anita a KTV stúdiójában..
2024.01.17

Múzsa – Ilyen lesz a magyar kultúra napja a Hírös Agórában

Izgalmas programokkal készül a magyar kultúra napjára a Hírös Agóra. A január 22-én sorra kerülő események helyszíne ezúttal az Ifjúsági Otthon lesz, ahol Saly Noémi irodalomtörténész tart majd előadást az irodalmi kávéházakról, de A beszélő köntös című Mikszáth-regény megjelenésének 135. évfordulója alkalmából próza-felolvasóversenyt is rendeznek kecskeméti diákok számára. A részletekről beszélt a KTV Múzsa magazinjában Csizmadia Ilona, az intézmény munkatársa.
2024.01.16

Kecskeméti programok a magyar kultúra napja alkalmából

Számos programmal ünnepli a hírös város a magyar kultúra napját. A könyvtárban Bősze Ádám, az Otthon moziban Saly Noémi tart előadást, a Kodály Iskolában hangversennyel, a stúdiószínházban versszínházi előadással, a Bozsó Gyűjteményben tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket.
2023.01.24

Alma materében adott koncertet Ittzés Gergely

A Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos, a magyar kultúra napjához kötődő hétfő esti hangversenyén Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők. Az intézmény korábbi diákja magyar zeneszerzők fuvolaműveit, illetve magyar fuvolaművészek átiratait szólaltatta meg. Az ünnepi koncerten – melyen egy Petőfi-vers is elhangzott – a jelenleg Kínában élő és dolgozó fuvolista felesége és fia, valamint az iskola néptáncos tanulói működtek közre.
2023.01.22

Valódi közönségsiker volt Agócs Gergely kecskeméti előadása

Hagyomány és társadalom címmel dr. Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza osztályvezetője tartott előadást szombat délután a magyar kultúra napja alkalmából a Katona József Könyvtárban. A másfél órás előadásban Agócs Gergely felvázolta műveltségünk mai állapotát, a fogyasztói társadalom romboló hatásait, és hangsúlyozta a személyes aktivitások fontosságát a kultúra megőrzésében és továbbfejlesztésében.
2023.01.20

Szemereyné Pataki Klaudia: fedezzük fel azokat az értékeket, amiket a magyar kultúra képvisel!

Szemereyné Pataki Klaudia a magyar kultúra napjáról, himnuszunkról és a Petőfi-évfordulóról fejtette ki gondolatait a Kecskeméti Televíziónak. A polgármester csütörtökön nyilatkozott stábunknak a Petőfi Sándor Általános Iskolában, ahol Petőfi 200 műveltségi vetélkedőt hirdettek diákok és nyugdíjasok számára az iskola és a Nyugdíjasok Klubjainak Vármegyei Jogú Városi Szövetsége közös szervezésében.
2023.01.19

A magyar kultúra napja: kevés, de színvonalas programmal ünnepel Kecskemét

Idén a szokásosnál kevesebb, de ezúttal is színvonalas programokkal ünneplik Kecskeméten a magyar kultúra napját január 22-én, vasárnap és a környező napokon. A megyei könyvtárban szombaton Agócs Gergely népzenekutató, népzenész tart előadást, vasárnap egy Fehérlófia-előadással újra kinyit a Ciróka Bábszínház, hétfő este pedig a Kodály Iskolában ad koncertet a neves fuvolaművész, Ittzés Gergely.