A magyar széppróza napját ünnepelték a Katona József Emlékházban

2023. 02. 17., 15:48
A téli bezárást követően újra megnyílt a Katona József Emlékház, ahol péntek délután a magyar széppróza napját ünnepelték meg. Az irodalom szerelmesei azért gyűltek össze, hogy versfelolvasásokkal és beszélgetéssel emlékezzenek az irodalom nagyjaira.
Fotó: Harkai György
A galéria 6 képet tartalmaz

Ma délután a Katona József Emlékházban az irodalom szerelmesei azért gyűltek össze, hogy előadással, versfelolvasásokkal és beszélgetéssel emlékezzenek az irodalom nagyjaira. Ugyanis minden évben Jókai Mór születésének napja környékén tartják meg a magyar széppróza napját. Jókai születésnapja 2018 óta a magyar széppróza napja, ilyenkor hívják és várják mindazokat, akik Jókai Mór vagy más szerző bármelyik, számukra kedves írásából felolvasnának egy-egy részletet.

A vendégeket Székelyné Kőrösi Ilona üdvözölte, aki Jókai Mór és kecskeméti kapcsolatai címmel tartott előadást. A korabeli képekkel és levelekkel gazdagon illusztrált prezentációból kiderült, hogy milyennek vázolta fel a korabeli Kecskemétet Jókai, illetve hogyan látta a puszta metropoliszát színes várossá fejlődni.

"Egész Kecskemét a memóriámban van" - ez a Jókai-idézet is bizonyítja, milyen jól megismerte az író a hírös várost diákévei alatt. Szeretetét pedig műveiben is megmutatta, hiszen számos írásában foglalkozott a kecskemétiekkel.

A rendezvényen megemlékeztek Madách Imre születésének 200. évfordulójáról is.