A méz útja a kaptárból az asztalig

Helyi termelők a legkülönfélébb mézfajtákkal várták a főtérre kilátogatókat vasárnap. A XXII. Őszi Helyi Termék Ünnep keretében Mézes Napot szervezett az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. A programot első alkalommal rendezték meg, amire a helyi méz termelőit és persze fogyasztóit várták egyaránt.
Pódiumbeszélgetés keretében a méz és a méhészeti praktikák kerültek terítékre, amelynek résztvevői Ács Imre, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum nyugalmazott mesterpedagógusa, Horváth Tünde, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház dietetikusa és Hegedűs Gábor méhész, a kecskeméti Hegedűs Méhészet őstermelője voltak. A szakértők a méz gasztronómiai szerepéről, az egészséges életmódban betöltött fontosságáról, valamint a méhészeti tevékenységről beszélgettek. A Mézes Nap nap kiváló alkalom volt arra, hogy a gasztronómia és a helyi értékek összefonódásával felhívják a figyelmet a méhészek munkájára.
A méhek nagyon hasznos jószágok, amit sokan tudnak már. Itt a klímaváltozást is bemutatva - hogy nem jó irányba haladunk - egy picit fel szeretnénk hívni rá a figyelmet, hogy problémák vannak. Addig jó, amíg még a méhecskék tudnak dolgozni, beporozni különböző növényeket, illetve ezzel együtt, amit „fölöslegesen” gyűjtenek, azt mi el tudjuk venni tőlük és ezt az üvegbe tudjuk tölteni, amit a vásárlók igényeinek megfelelően tudunk kínálni , hangsúlyozta Hegedűs Gábor méhész.
Bács-Kiskun Vármegye régebben kiemelkedő szerepet töltött be a méhészetben.
A mai nap a finomabbnál, finomabb mézek kóstolása és vásárlása mellett egy igen fontos figyelemfelhívó erővel is bírt, hogy akár a fiatalabb generáció is értékelni és becsülni tudja nemcsak a méheket, hanem a növényeket is.
A méhek szempontjából szinte minden növény fontos, - nyilván, amelyik virágport és nektárt tud biztosítani - de ez majdnem minden növényre igaz. Eltérő intenzitással, fontossággal bír, de a méhek számára igazából nemcsak az a fontos, hogy egy növényből legyen sok, hanem hogy állandó jelleggel legyen sok. Magyarul tavasztól őszig, állandóan tudjanak virágporhoz és nektárforráshoz jutni. Ebben az esetben nemcsak a méhekről van szó, hanem az összes beporzó rovarról, poszméhecskéről, pillangóról, lepkéről és társairól.
A legkelendőbb továbbra is az akácméz, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különleges ízesítésű mézek is. Az ízeknek csak a fantázia szab határt.
Vasárnap azt is megtudhattuk, milyen jótékony hatásai vannak a méznek. Nagyon sok olyan anyagot tartalmaz ugyanis, amit máshogy nem tudunk bevinni a szervezetünkbe és ez a mézfogyasztásnak a valódi értéke, mondta el stábunknak Hegedűs Gábor.
Már a délelőtt folyamán közvetlenül a termelőktől szerezhették be a legkülönfélébb mézfajtákat a látogatók Kecskemét és térsége méhészeinek kiállításán és vásárán. Közben betekintést nyerhettek a méhészek legfontosabb munkaeszközeibe, és a méhek sem hiányozhattak a standokról.
A Mézes Napról elmondható, hogy érdemes a nagy boltok helyett termelőktől vásárolni, hiszen azzal nemcsak egy finom és egészséges élelmiszert kapunk, de közvetlenül támogatjuk Kecskemét és térsége méhészeinek munkáját is.
