A méz útja a kaptárból az asztalig

2025. 10. 12., 19:37
A mézé volt a főszerep vasárnap Kecskemét Főterén. A XXII. Őszi Helyi Termék Ünnep keretében ugyanis első alkalommal szerveztek Mézes Napot, amelyen a helyi termelők mutatkozhattak be, emellett pódiumbeszélgetés is várta a kilátogatókat.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 19 képet tartalmaz

Helyi termelők a legkülönfélébb mézfajtákkal várták a főtérre kilátogatókat vasárnap. A XXII. Őszi Helyi Termék Ünnep keretében Mézes Napot szervezett az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület. A programot első alkalommal rendezték meg, amire a helyi méz termelőit és persze fogyasztóit várták egyaránt.

Pódiumbeszélgetés keretében a méz és a méhészeti praktikák kerültek terítékre, amelynek résztvevői Ács Imre, a Kecskeméti SZC Széchenyi István Technikum nyugalmazott mesterpedagógusa, Horváth Tünde, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház dietetikusa és Hegedűs Gábor méhész, a kecskeméti Hegedűs Méhészet őstermelője voltak. A szakértők a méz gasztronómiai szerepéről, az egészséges életmódban betöltött fontosságáról, valamint a méhészeti tevékenységről beszélgettek. A Mézes Nap nap kiváló alkalom volt arra, hogy a gasztronómia és a helyi értékek összefonódásával felhívják a figyelmet a méhészek munkájára.

A méhek nagyon hasznos jószágok, amit sokan tudnak már. Itt a klímaváltozást is bemutatva - hogy nem jó irányba haladunk -  egy picit fel szeretnénk hívni rá a figyelmet, hogy problémák vannak. Addig jó, amíg még a méhecskék tudnak dolgozni, beporozni különböző növényeket, illetve ezzel együtt, amit „fölöslegesen” gyűjtenek, azt mi el tudjuk venni tőlük és ezt az üvegbe tudjuk tölteni, amit a vásárlók igényeinek megfelelően tudunk kínálni , hangsúlyozta Hegedűs Gábor méhész.

Bács-Kiskun Vármegye régebben kiemelkedő szerepet töltött be a méhészetben.

Rettentő nagy méhészeti értékkel bírt a megye. Most sajnos javarészt a klímaváltozás hatására ez igen-igen lecsökkent és átveszi idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg környéke a méhészet úgymond fellegvárát, de nyilván a vármegyénket sem kell leírni, de iszonyatos nagy problémák vannak. Javarészt a tavaszi fagyok, illetve a nyári aszály végett. Nagyon sok növényünk eltűnt és vannak itt olyan mézeink, amit lehet, hogy utoljára tudtunk kipörgetni és lehet, hogy többet ilyet nem tudunk a vásárlók asztalára tenni
— hívta fel a figyelmet a klímaváltozás okozta problémákra a Hegedűs Méz méhésze.

A mai nap a finomabbnál, finomabb mézek kóstolása és vásárlása mellett egy igen fontos figyelemfelhívó erővel is bírt, hogy akár a fiatalabb generáció is értékelni és becsülni tudja nemcsak a méheket, hanem a növényeket is.

A méhek szempontjából szinte minden növény fontos, - nyilván, amelyik virágport és nektárt tud biztosítani - de ez majdnem minden növényre igaz. Eltérő intenzitással, fontossággal bír, de a méhek számára igazából nemcsak az a fontos, hogy egy növényből legyen sok, hanem hogy állandó jelleggel legyen sok. Magyarul tavasztól őszig, állandóan tudjanak virágporhoz és nektárforráshoz jutni. Ebben az esetben nemcsak a méhekről van szó, hanem az összes beporzó rovarról, poszméhecskéről, pillangóról, lepkéről és társairól.

A legkelendőbb továbbra is az akácméz, de egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különleges ízesítésű mézek is. Az ízeknek csak a fantázia szab határt.

Nekem, ami eszembe jut, azt mindent kipróbálok és vagy sikerül, vagy nem. Nagyon hosszú ideig érleljük a gyümölcsökön a mézet, majd három hónap után derül ki, hogy sikerült, vagy nem sikerült és így jön össze ez a sok ízesítés, az ötletek alapján
— árulta el a bugaci Harkai Méhészettől Harkai Lászlóné.

Vasárnap azt is megtudhattuk, milyen jótékony hatásai vannak a méznek. Nagyon sok olyan anyagot tartalmaz ugyanis, amit máshogy nem tudunk bevinni a szervezetünkbe és ez a mézfogyasztásnak a valódi értéke, mondta el stábunknak Hegedűs Gábor.

Már a délelőtt folyamán közvetlenül a termelőktől szerezhették be a legkülönfélébb mézfajtákat a látogatók Kecskemét és térsége méhészeinek kiállításán és vásárán. Közben betekintést nyerhettek a méhészek legfontosabb munkaeszközeibe, és a méhek sem hiányozhattak a standokról.

A Mézes Napról elmondható, hogy érdemes a nagy boltok helyett termelőktől vásárolni, hiszen azzal nemcsak egy finom és egészséges élelmiszert kapunk, de közvetlenül támogatjuk Kecskemét és térsége méhészeinek munkáját is.