A Tökmag sorbet lett az év fagylaltja-Kecskemét adott otthont az országos rendezvénynek
Kecskeméti mosolygós barack, mámoros marillen, édes fűszeres szilva. Csak néhány íz a kecskeméti év fagylaltja verseny különleges nyalánkságai közül, amelyeket helyben állítottak össze a fagylaltmesterek.
Rekordszámú, összesen 90 finomsággal neveztek a megmérettetésre. A cukrászok a legkülönfélébb alapanyagokkal kísérleteztek.
Az év fagylaltja verseny győztese idén a balatonfüredi Bergmann Cukrászda tökmag szorbetje lett, amelyet pirosbogyós gyümölcsökkel gazdagítottak.
A kecskeméti helyszín tiszteletére sárgabarack kategóriában is lehetett versenyezni, itt a gyümölcsöt vagy a belőle készült pálinkát kellett felhasználni.
Összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat, valamint négy külündíj is gazdára lelt.
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:
- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
- Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO (Vadócz Jenő: Promenád Kávéház, Balatongyörök);
- Bronzérem: SZERENÁD (Damniczki Balázs: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).
„M" – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
- Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA (Marsa Éva Heléna: Vanília & Gelarto, Nagykőrös);
- Ezüstérem: MÁNGÓ (Böröczky-Asztalos Ágnes: Margaréta Fagyizó, Balatonszemes);
- Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA (Kovács Roland: Krém Cukrászda, Székesfehérvár);
„Sárgabarack” kategória:
- Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN (Márton Sándor: Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred);
- Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL (Kádár Ferenc: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
- Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MÉZES MADZAG (Nagy László: Békás Kft., Budapest);
- Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
- Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL) (Rétfalvi Attila: Master Martini Kft., Budapest).
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM);
- Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET (Horváth Diána: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
- Bronzérem: VÉRNARANCS (Gangel András: m-Gel Hungary Kft., Budapest).
Különdíjak:
- Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
- Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
- Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK (Pokoraczki Ágnes: Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó);
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali)