A Tökmag sorbet lett az év fagylaltja-Kecskemét adott otthont az országos rendezvénynek

2024. 05. 24., 21:12
Kecskeméten tartották meg az Év Fagylaltja versenyt. Idén rekordszám, összesen 90 különlegességgel neveztek a cukrászok és a fagylaltozók a megmérettetésre. A tavalyi nyertesek fagyijaival és az ideikkel együtt 130 finomságot kóstolhattak meg az érdeklődők. Az Év fagylaltja verseny győztese idén A Kis Bergmann Cukrászda tökmag sorbetje lett, melynek ízét pirosbogyós gyümölcsökkel fokozták.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 27 képet tartalmaz

Kecskeméti mosolygós barack, mámoros marillen, édes fűszeres szilva. Csak néhány íz a kecskeméti év fagylaltja verseny különleges nyalánkságai közül, amelyeket helyben állítottak össze a fagylaltmesterek.

- Az első és legeslegfontosabb az íz. Olyan ízkombináció legyen, ami kellően közkedvelt mindenki számára, de ugyanakkor van benne egy kis rafinéria, egy kis csavar. De nagyon fontos, hogy kellemes textúrájú fagylalt legyen, ami kellően krémes, és amire azt mondjuk, hogy kellően kifogástalan
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Somogyi Renáta, fagylaltmester.

Rekordszámú, összesen 90 finomsággal neveztek a megmérettetésre. A cukrászok a legkülönfélébb alapanyagokkal kísérleteztek.

- Elég sok borssal fűszerezett fagylaltot neveztek be. Az, hogy az olajos magvakból minden van, a diótól, a mogyorón keresztül a pisztáciáig, a kesudióig, már nem újdonság. De a magyar gyümölcsök mellett, a juzu is megjelent, de mangót és passiógyümölcsöt is használnak
— mondta Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke.

Az év fagylaltja verseny győztese idén a balatonfüredi Bergmann Cukrászda tökmag szorbetje lett, amelyet pirosbogyós gyümölcsökkel gazdagítottak.

- Fűszert igazából nem használtam, sót raktam a fagylaltba, hogy ellensúlyozzam az édeskés ízét, valamint a savakkal próbáltam ellensúlyozni és ballanszt adni neki. Tökmag olajat tartalmaz még továbbá a fagylalt, valamint házikészítő tökmagpürét
— árulta el stábunknak Bergmann Nándor, a Kis Bergmann Cukrászda cukrásza.

A kecskeméti helyszín tiszteletére sárgabarack kategóriában is lehetett versenyezni, itt a gyümölcsöt vagy a belőle készült pálinkát kellett felhasználni.

A fotóra kattintva újabb galéria nyílik!

Összesen öt kategóriában osztottak ki díjakat, valamint négy külündíj is gazdára lelt.

„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye:

  • Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
  • Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO (Vadócz Jenő: Promenád Kávéház, Balatongyörök);
  • Bronzérem: SZERENÁD (Damniczki Balázs: Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár).

„M" – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye (Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)

  • Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA (Marsa Éva Heléna: Vanília & Gelarto, Nagykőrös);
  • Ezüstérem: MÁNGÓ (Böröczky-Asztalos Ágnes: Margaréta Fagyizó, Balatonszemes);
  • Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA (Kovács Roland: Krém Cukrászda, Székesfehérvár);

„Sárgabarack” kategória:

  • Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN (Márton Sándor: Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred);
  • Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL (Kádár Ferenc: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
  • Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali).

„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: MÉZES MADZAG (Nagy László: Békás Kft., Budapest);
  • Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
  • Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL) (Rétfalvi Attila: Master Martini Kft., Budapest).

„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM);
  • Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET (Horváth Diána: m-Gel Hungary Kft., Budapest);
  • Bronzérem: VÉRNARANCS (Gangel András: m-Gel Hungary Kft., Budapest).

Különdíjak:

  • Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN (Szabados Norbert: König-Units Kft., Üllő);
  • Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL (Bergmann Nándor: A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred);
  • Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK (Pokoraczki Ágnes: Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó);
  • Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK (Papp Balázs: Mester Étterem és Cukrászda, Marcali)