Adventi koncert a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

KÖZLEMÉNY
2023. 11. 28., 08:31
A tavalyi év sikere után idén is fergeteges adventi koncerttel készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulata az ünnepvárás alkalmából. Az esemény ezúttal nemcsak a klasszikus, de a populáris zene szerelmeseinek is kedvez.

Bár még csupán második alkalommal rendezi meg adventi koncertjét a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház decemberben, szépen lassan hagyománnyá válik ez a különleges ünnepváró program, amely a tavalyi évben indult útjára, de azonnal hatalmas sikert aratott. Ahogy legutóbb, a műfaji sokszínűség úgy idén is megjelenik az összeállított műsorban: a legszebb magyar karácsonyi dalfeldolgozások mellett klasszikus zeneművek, néger spirituálék, hagyományos ünnepi melódiák, illetve populárisabb angolszász dallamok is felcsendülnek.

Fontos pillanat ez a teátrum zenei tagozata számára, ugyanis a többi színpadi előadással ellentétben ezúttal mindannyian a reflektorfényben, a színpadon mutathatják meg páratlan tehetségüket. „Rendkívül izgalmas időszak ez a számunkra, hiszen az énekkar jelentős része szólista végzettséggel és kiváló kvalitásokkal rendelkezik. Ennek mindannyian nagy hasznát veszik a zenés előadások alkalmával is, de ilyenkor végre igazán rájuk helyeződik a fókusz, és ez jóleső érzés, továbbá nagyszerű fejlődési lehetőség a számukra. Ilyenkor a zenekari és énekkari művészek is lehetőséget kapnak, hogy megmutassák tehetségüket” – fogalmazott Károly Kati, a színház és az adventi koncert zenei vezetője. 

Mint mondta: az adventi időszak a szeretetről, az ünnepvárásról szól, ilyenkor mindannyian feldíszítjük a lakásunkat, és éppígy a lelkünket is. „Ez a koncert azt hivatott biztosítani, hogy minél intimebb és szeretetteljesebb hangulat költözzön a hallgatóság szívébe. Bár ezúttal kevés időnk volt a felkészülésre, fejben már hónapokkal ezelőtt itt jártunk, alig vártuk, hogy elkezdődjenek a betanítások, a hangszerelés, a tényleges munka” – emlékezett vissza. Hozzátette: ilyenkor az egész zenei tagozat egy emberként dolgozik azért, hogy a lehető legteljesebb adventi élményt nyújtsa a publikum számára. „Úgy hiszem, mi együtt vagyunk egy kerek egész, mindenki egyenrangú alkotó ebben a munkafolyamatban. Szívesen fogadom az önálló ötleteket, a műsor tulajdonképpen mindannyiunk ötleteiből állt össze” – tette hozzá Károly Kati. 

Az Úr érkezése című adventi koncert rendezője Cseke Péter, a zenei vezető Károly Kati, a két karmester Iván Sára és Drucker Péter, akik a dalokat speciálisan a teátrum zenekarára hangszerelték, átiratokat készítettek, illetve felváltva vezénylik majd az estét. A játékmester Szegvári Júlia, az alkotói folyamatban részt vett továbbá Galambos Attila irodalmi vezető egy csodálatos duett dalszövegének magyar fordításával.

Az énekkari művészek szólóban és együtt is énekelnek, vendégként pedig a társulat két fiatal tehetsége, Kovács Gyopár  és Mechle Christian érkezik, akik egy varázslatos duettet is előadnak. A műsorban prózai jelenetek is helyet kaptak, amelyekben Magyar Éva és Fazakas Géza színművészek működnek közre. Ezalatt mindvégig aláfestő zene szól majd, amelyet a zenekar szolgáltat. További meglepetésként Cseke Péter direktor és rendező aktív résztvevője lesz az előadásnak. 

A koncert december 3-án 17 órakor és 19:30-kor tekinthető meg a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház nagyszínpadán. 

MŰSOR

1. Farkas Ferenc: Soha nem volt még
2. Adolph Adam: Cantique de Noël
3. Ady Endre: Az Úr érkezése
4. Iván Sára: The virgin Mary, Ride the Chariot (néger spirituálé feldolgozás)
5. Wolf Péter: Ave Maria
6. Ady Endre: Karácsony
7. Mykola Leontovych: Carol of the Bells
8. Irving Berlin: White Christmas (átdolgozta: Iván Sára)
9. Károly János: Ave Maria
10. What Child Is This?
11. Juhász Gyula: Karácsony felé
12. J. S. Bach: Jesus bleibet
13. Franz Schubert: Fény és szeretet (magyar szöveg: Galambos Attila)
14. Jule Styne: Legyen hó (átdolgozta: Iván Sára)
15. Buddy Green: Mary, Did You Know?
16. Wass Albert: Karácsonyi versek (részlet)
17. Kocsák Tibor: Karácsony esti dal
18. Drucker Péter: Karácsonyi dalfeldolgozások:
Mennyből az angyal 
Kiskarácsony, nagykarácsony 
Pásztorok, pásztorok
Ó, gyönyörű szép titokzatos éj
Dicsőség mennyben az Istennek
Kirje, kirje, kisdedecske
19. Sillye Jenő: Advent (átdolgozta: Drucker Péter)
20. Kodály Zoltán: Adventi ének
 
KÖZREMŰKÖDNEK:
FAZAKAS GÉZA | KOVÁCS GYOPÁR
MAGYAR ÉVA | MECHLE CHRISTIAN

ÉNEKKARI MŰVÉSZEK:
Kelemen Örs, Mátyási Áron, Mike-Nagy Kitti, Monos M. Franciska, Németh-Nagy Johanna, Németh Márton, Schupp Gabriella, Tfirst Mariann, Vastag István, Ifj. Puskás Gyula

ZENEKARI MŰVÉSZEK:
Benedek Péter, Földi Jácint, Földiné Mészáros Orsolya, Kiss Imre, Kovács Mihály, Madarász Éva Andrea, Miron Andrea Délia, Nagy Dóra, Nyári Gábor, Pallagi Gábor, Palotás Gábor, Polyák Zsóka, Sipos Gábor Gergő, Tóth Andrea Jázmin, Várkonyi Zsolt

Zenei vezető: Károly Kati
Karmester: Drucker Péter, Iván Sára
Játékmester: Szegvári Júlia

Rendezőasszisztens: Konyári Tamás
Ügyelő: Domján Sándor
RENDEZŐ: CSEKE PÉTER