Aktuális forgalmi információk a Szentkirályi út környékén

2023. 09. 20., 18:17
Két turbókörforgalom, egy ún. bypass ág, számos új csomópont és megannyi ideiglenes forgalmi rend vár azokra az autósokra, akik Kecskemét és Szentkirály között közlekednek. A szeptember a szakaszon új korlátozásokat és feloldásokat is hozott magával. Most ezeket foglaljuk össze.
Fotó: Harkai György
A galéria 30 képet tartalmaz

Kecskemét és Szentkirály között illetve a szomszédos település és az épülő M44-es gyorsforgalmi út között is egyre jobban kirajzolódik, milyen új utakat használhatunk majd a jövőben. Egyes szakaszokat, fejlesztéseket már birtokba vehettek az autósok, mint például az augusztus végén megnyitott ún ún. „bypass” ágat, vagy más néven direkt ágat a Repülős körforgalomnál. Ennek az útnak egy célja van: csökkenteni a csomópont terhelését, azáltal, hogy a 44-es főútról a városba érkező autóforgalom egyik fő iránya a körforgalom érintése nélkül tud tovább haladni. A bypass ágon a 3,5 m-es magasság korlátozás miatt magassági kaput is elhelyeztek. Emellett tehergépkocsival és - a menetrend szerint közlekedő járatok kivételével - autóbusszal is tilos behajtani erre a szakaszra.

Az ún. "Fekete Gólya” körforgalom, vagyis a 44-es főút és Szentkirályra vezető út csatlakozásánál a csomópont már egysávos körforgalomként működik. Azonban egyelőre Szentkirály felől Békéscsaba irányába jelenleg a pálya nem használható. A turbókörforgalmat várhatóan 2024. év elején adják át.

Az új, 2,8 km-es Szentkirályi elkerülőn a befejező munkálatok zajlanak, hamarosan megkezdődik a műszaki átadás-átvételi eljárás. A település előtti ötágú körforgalomnál jelzőlámpás forgalomirányitás van érvényben, várhatóan október közepéig.

A települést elhagyva nyár óta az új szakaszt kell használnia a közlekedőknek. A korábbi út megszűnt, a templom utáni részen autó nem tud áthaladni. Helyette egy T-elágazásból autózhatunk tovább. Az átadás után az M44 felől érkezőknek itt kell eldöntenie, hogy be akarnak-e hajtani Szentkirályra, vagy inkább kikerülik a települést ezzel megkímélve a belterületi utakat és a lakosságot a nagy forgalomtól.

Az elkerülőt várhatóan 2023. decemberében adják át.