Álmodtak egy világot maguknak

2023. 05. 11., 15:42
Álmodtam egy világot címmel rendezte meg roma vers-, mese- és prózamondó versenyét a Tóth László Általános Iskola. A város különböző intézményeiből 19 gyerek nevezett egy-egy választott művel a rendezvényre, amelyhez egy rajzverseny is kapcsolódott Vándorlás címmel.
Fotó: Varga Petra
A galéria 23 képet tartalmaz

A Tóth László iskola elsőseinek műsorával kezdődött az intézmény hagyományos roma vers-, mese- és prózamondó versenye, amelyre idén 19 diák jelentkezett a város általános- és középiskoláiból.  A gyerekeket Tóth Betti, az intézmény vezetője köszöntötte. Elmondta, a verseny több mint tíz éves múltra tekinthet vissza. Címe korábban az volt: Valaha madarak voltunk, ami a romák eredettörténetére utalt. Idén azonban az Álmodtam egy világot mottót választották, hisz ebben az iskolában arra tanítják a gyerekeket, hogy merjenek nagyot álmodni, a pedagógusok pedig segítenek nekik abban, hogy álmaikat valóra is válthassák.

Ezúttal 19-en neveztek a versenyre, amelyet megtisztelt jelenlétével Engert Jakabné alpolgármester, dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, Jánosi István és Szamler László önkormányzati képviselő is.

A verseny célja, hogy az irodalmi műveken keresztül ismertesse meg a résztvevőkkel a roma kultúra értékeit. Éppen ezért a diákok roma szerzőktől választhattak verset, mesét vagy prózát, illetve magyar szerzők romákról szóló műveivel is jelentkezhettek. De két kisfiú cigányul és magyarul is előadta választott versét.

A zsűri három korcsoportban értékelte az előadásokat, bár hangsúlyozták, hogy minden jelentkező győztes bátorságáért és vállalkozó szelleméért. A programot a Karomo együttes roma táncháza színesítette, és egy rajzverseny is kiegészítette a rendezvényt. Vándorlás címmel várták a diákok pályaműveit, a 159 beérkezett alkotást külön zsűri bírálta el.