Aszály után ismét belvíz

2023. 01. 18., 18:40
Az extrém aszályos időszak után, nagy jelenségnek számít a körülöttünk lévő nagy belvizek jelensége. Erről számolt be a Kiskunsági Nemzeti Park.

Rég nem látott jelenségnek is tekinthetjük a pusztában most megcsillanó belvíz foltokat, hiszen az utóbbi években és kiemelten 2022-ben a csapadék eloszlás változása rendre aszályos időszakokat hozott. Úgy tűnik, a jövő évi fűhozamra és a mezőgazdasági terményekre is kedvező hatású, lassan elolvadó hótakaró idén is elmarad, de eső formájában megérkezett a csapadék az elmúlt hónapokban.

Természetes füves élőhelyeink közül a láprétek, mocsárrétek és a szikesek fennmaradásának egyik előfeltétele az időszakos vízborítás. Értékes növény és állatfajok közösségei alkalmazkodtak ezekhez a körülményekhez, néhányuk már nem találja meg máshol életfeltételeit máshol.

Az egykor időszakos víztöbblettel jellemezhető gyepterületek egy részének feltörésével, szántóvá alakításával napjainkra nemcsak a természetközeli gyepterületek fogyatkoztak meg, de egy újabb probléma is keletkezett: az ilyen eredetű szántóterületek belvíz problémái. Emiatt sajnos néhol inkább gondként értékelik a belvizet és gyors elvezetését sürgetik, noha a víz tájban tartása napjaink legsürgetőbb megoldandó kérdésévé vált.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: ifj. Turny Zoltán