Az acél újragondolva - Zajlik a KASZ+ Kecskeméten

2024. 06. 18., 17:17
Javában zajlik a KASZ+ 2024 – XXI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, Nemzetközi Alkotótábor. A június 10-i megnyitó óta a művészek nekikezdtek a munkának, formálódnak a gondolatok és azok tárgyi leképezései. Két német művész mellett egy szlovén alkotó, valamint három kecskeméti: Majoros Gyula, lánya Lili, Vinczellér Zsolt építőművész és több fiatal szobrász alkotja a csapatot.

Acélból készít zenélő szobrokat egy német szobrászművész. A mester feleségével érkezett a XXI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, Nemzetközi Alkotótáborra. De más érdekességgel is bővelkedik az esemény. A kecskeméti Majoros Lili Zsófia egy ismert, de a táborban a 21 év alatt még sosem használt technikát alkalmaz.

- Bordázott betonacélból készülnek. Előrajzolás után kinyomtatom a munkákat, és azok alapján, mint egy sablont használva darabonként meghajlítom és utána összehegesztem őket
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Majoros Lili Zsófia, szobrászművész, képzőművészeti tanár.

Idén 9-en vesznek részt a táborban, két német művész mellett egy szlovén alkotó, valamint három kecskeméti: Majoros Gyula, lánya Lili, Vinczellér Zsolt építőművész és több fiatal szobrász alkotja a csapatot.

- Kitaláltunk egy olyan hangzatos szót, hogy műélvezet méghozzá atekintetben, hogy egy kis görbe tükröt is tartanánk önnön magunk elé, társadalmi szereplők elé, hogy bizonyos-e, hogy kell-e annyit fogyasztanunk és, hogy a mi fogyasztói társadalmunk, a túlfogyasztásunk, az helyén való-e. És, hogy kell-e a sok fajta, sokszor műanyag kacat, amit megveszünk, vagy amit használunk, vagy amilyen szolgáltatás igénybe veszünk, ami tulajdonképpen felesleges
— mondta stábunknak Árvai István, a K-ARTS Művészeti Alapítvány művészeti vezetője.

A XXI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion, Nemzetközi Alkotótáborban elkészült művekből álló tárlatot június 28-án nyitják meg az IQ Kecskemét Irodaház mélygarázsában.