Az eddigi legnagyobb aláíráskiállítás – Államfők dedikáltak

2023. 04. 24., 19:43
Négy napig bárki megtekintheti azt a nem mindennapi tárlatot, amely ezer állam- és kormányfő, királyi személy aláírását mutatja be a világ minden tájáról. Az „Államfők dedikáltak” című kiállítás ma (hétfő) délután nyílt meg a Hírös Agórában.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

Csupán négy napra érkezett Kecskemétre egy kiállítás, amit nem érdemes kihagyni. Dr. Márián Zoltán államfők, miniszterelnökök aláírásait gyűjti, amit nyolcadikos korában kezdett el. Az 1960-as évek óta hobbija szenvedéllyé vált így gyűjteménye ma már mintegy háromezer kézjegyet számlál. Ebből most ezer darabos válogatást tett közzé, így az eddigi legnagyobb és legfontosabb kiállítást hozta létre. A 70 tablóból álló tárlat megtekintésével a közönség könnyen világ- és időutazónak érezheti magát. Mivel a gyűjteménynek köszönhetően közvetlenül találkozhat a történelmet formáló neves személyek kézjegyeinek történetével.

A gyűjtőt és lányát, Márián Éva Dorinát valamint a kiállítás megnyitón megjelent vendégeket, a nagykövetségek és konzuli hivatalok képviselőit a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója köszöntötte.

– A dr. Márián Zoltán által elénk tárt univerzum méltó módon foglalja össze a több évtizedes, elkötelezett, fáradhatatlansággal, rendíthetetlen állhatatossággal átitatott gyűjtőszemléletét
— mondta Barta Dóra, a Hírös Agóra ügyvezető igazgatója.

Dr. Márián Zoltán eleinte a környező államok vezetőinek írt levelet, majd a ciprusi elnöknek és kambodzsai királynak is elküldte kérését. Mivel válaszoltak, lendületet kapott a hobbija. Közvetlenül az államfőknek, kormányfőknek, uralkodóknak írt és csak végső esetben fordult a nagykövetségekhez, külügyminisztériumokhoz. Viszont előfordult, hogy más államfőtől kért segítséget. Dr. Márián Zoltán a kézjegyeket, aláírt fotókat, leveleket politikai és ideológiai nézetektől függetlenül gyarapította.

– A cél az volt, hogy a világ valamennyi államából legyen vagy államfőtől vagy kormányfőtől vagy mindkettőtől autogram. Elmondhatom, hogy nincs olyan ország a Földön, ahonnan ne lenne valamelyik első számú vezetőtől aláírás - árulta el dr. Márián Zoltán.

A gyűjteményből könyv is született. Az Államfők dedikáltak – világhírű autogramok és történetük című kötet 2020-ban jelent meg magyar és angol nyelven. A könyvben Dr. Márián Zoltán 500 személy életrajzát írta meg, emellett 700 dedikált fotót is bemutat benne. A kötet összeállításában társszerzőként lánya, Márián Éva Dorina is közreműködött.

Április 26-án, szerdán 17 órakor a Hírös Agóra Kulturális Központban egy könyvdedikálást tartanak majd, ahol a szerzővel Kriskó János televíziós riporter, műsorvezető beszélget.

Dr. Márián Zoltán gyűjteményének történetéről bővebb összeállítást láthatnak a holnapi (keddi) Múzsa magazinunkban, amiben a gyűjtő többek között mesél arról, hogyan szerezte meg a hírhedt Pinochet tábornok aláírását, hogy került egy bankkártya a gyűjteménybe illetve, hogy melyik aláírásra kellett 45 évet várnia.