Az első adventi gyertyagyújtással megkezdődött az ünnepvárás

2023. 12. 02., 21:20
Az első láng azt jelzi a város adventi koszorúján, hogy megkezdődött a karácsonyhoz vezető, várakozással teli ünnepi időszak. A gyertyát a főtéren rendezett szombat esti műsor záróakkordjaként Gaál József és dr. Homoki Tamás alpolgármesterek gyújtották meg. Mostantól a szeretet ünnepéig az Adventi szombat esték keretében hetente gyertyagyújtást rendez a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 23 képet tartalmaz

Húsz évvel ezelőtt hívta első alkalommal közös gyertyagyújtásra a város polgárait a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület – vezette fel az ünnepi eseményt Varga Mónika, a rendezvény műsorvezetője. Mint elmondta, ezekben a hetekben egy-egy imádsággal, áhítattal ünnepváró gondolattal minden évben csatlakozik a sorozat programjaihoz a római katolikus egyház, a református, az evangélikus, a görögkatolikus és baptista egyház, valamint a helyi pünkösdi gyülekezet és a Hit Gyülekezete – ezzel járulva az ünnepvárás meghittségéhez és ébren tartva karácsony üzenetét.

Az Adventi szombat esték – idén a Hírös Agóra által szervezett Téli csodaország és kecskeméti advent programsorozatába ágyazva – minden szombaton szeretetvendégséggel zárulnak. Most szombaton a Preciz Kft. látta vendégül a főtéri ünneplőket.

A műsorban felléptek az M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei adventre hívogató muzsikával (közreműködött Konfár Kende és Gulyás-Szabó Krisztián, felkészítő tanár: Gulyás-Szabó Krisztián), valamint a Hírös Néptánctanoda növendékei betlehemes játékkal (felkészítő tanáruk: Nagy Erika).

Ezután Szerdi Szilárd, a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora mondta el adventi gondolatait. Hangsúlyozta: „tanuljuk meg úgy élni az életünket, hogy ne csak így az ünnepek tájékán, hanem életünknek minden egyes napján képesek legyünk boldogan és örömmel megélni a Jóistennel való személyes kapcsolatot”.

Őt követően a Hit Gyülekezete Kecskeméti Csoportja képviseletében Cserkó Lídia és Hencz Ráhel adott elő dicsőítő énekeket.

Az első adventi szombat este fénypontjaként pedig a főtéri adventi koszorú első gyertyáját Gaál József és dr. Homoki Tamás alpolgármesterek gyújtották meg.

Gaál József a Kecskeméti Médiacentrum kérdésére elmondta: „Az adventi négy hét a fényről a szeretetről, a békességről szól; ennek az első üzenete az első gyertya meggyújtása. Bízom benne, hogy városunk lakói kihasználják majd azt a nagy lehetőséget, amit a Városháza udvarán kiépült gyerekbirodalom kínál, valamint az egész főtér szórakoztató és gasztroélményeit, az óriáskeréktől kezdve a jégpályán és a Neumann egyetem igluján át a színpadi programokig.” Az alpolgármester az évvégi kecskeméti számvetésre vonatkozó kérdésünkre kifejtette, hogy a városban egyre jobban tisztul a kép, hiszen a jelenleg is zajló, nagyvolumenű infrastrukturális beruházások a végükhöz közelednek, és mindenki azt tapasztalhatja hamarosan – részint már most is –, hogy milyen jó közlekedni az Izsáki úton, a Nyíri út folytatásán vagy a hetényi bekötőúton. „Példátlan fejlődést láthattunk ebben az évben is a városban, és azt gondolom, hogy a megvalósulás során jelentkező átmeneti nehézségeket éppen ezért érdemes türelemmel átvészelni, hiszen az eredmény kárpótol majd mindannyiunkat.”

Gazdaságért felelős alpolgármesterként elmondta, nagyon jól teljesített idén a város gazdasága, növekednek az adóbevételek, továbbra is töretlen a fejlődés, új munkahelyek jönnek létre, ami újabb adóbevételeket eredményez majd.

A kultúrával, élhetőséggel kapcsolatban Gaál József rámutatott: város kulturális intézményei – a színház, a balett-társulat, az Agóra, az egyetem, a könyvtár stb. – is fantasztikus programokat kínálnak. „Nagyon sok emberrel találkozom munkám során, és nagyon jó azt hallgatni, amikor valaki elmondja, hogy munka miatt költözött ide mondjuk Budapestről, de most már semmiképp nem hagyná el Kecskemétet, hiszen itt találta meg azt az élhető közeget, ami számára a legjobban megfelel…”