Az éneklés örömét hirdette a pünkösdi kóruskoncert

2024. 05. 25., 14:24
Az elmúlt évhez hasonlóan idén is szervezett pünkösdi koncertet a Barátok templomában a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus. S amiként Krisztus feltámadása után 50 nappal kiáradt a Szentlélek, hasonlóképpen áradt a muzsika, az éneklés szeretete péntek este a Yuto Yamaguchi vezette énekkar tagjaiból.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 31 képet tartalmaz

Immár hagyományosnak mondható pünkösdi hangversenyére változatos, színes műsort állított össze a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus. A Szent Miklós-templomban péntek este megtartott koncerten európai és távolabbi földrészeken élő szerzők alkotásaiból hallhattak válogatást a zeneszeretők. A hírös város patinás énekkara – az együttes Kecskeméti Pedagógus Énekkar néven 1961-ben alakult – karnagyuk, Yuto Yamaguchi vezetésével a 16. századi motettáktól a kortárs zeneművekig évszázadok muzsikáját szólaltatta meg.

Az est első részében latin nyelvű egyházi szövegekre komponált művek, Felice Anerio, Quirino Gasparini, Halmos László, Kocsár Miklós, Chihara Hideki és Ivo Antognini darabjai csendültek fel. A kórus és vezetőjük harmonikus közös munkáját szépen tükrözte, hogy a blokkban magyar és japán komponisták alkotásai egyaránt elhangoztak. Különösen felemelő érzés volt hallani előadásukban az 1957-ben született Hideki Chihara Ave verum corpus című kórusművét, amelyben napjaink legnépszerűbb japán zeneszerzője egyedülálló stílusban ötvözte a hagyományos japán zenét a klasszikus nyugati muzsikával.

A koncert folytatásában további bibliai témájú, de már az adott közösség kultúráját is felmutató darabokban gyönyörködhettek a megjelentek. Így például egy kenyai zeneszerző, Henry Wanjala Kokoliko című, a Péter tagadását követő kakaskukorékolást is megidéző életvidám kórusműve is felhangzott. Ezt követően ismét japán és magyar szerzők kompozícióit énekelte a Kecskeméti Cantus Nobilis Kórus, melyek közül különösen az egyik legismertebb japán tradicionális dal feldolgozása, valamint Bárdos Lajos népszerű műve, a Dana-dana aratott sikert.

A műveket szívvel-lélekkel megszólaltató énekeseket és az együttessel immár közel két éve együtt dolgozó japán dirigenst – kórustagok és vezetőjük láthatóan, érezhetően egymást jól megértik – hosszas vastapssal jutalmazta a közönség. A hangverseny ráadásszámmal, a neves lett zeneszerző, Eriks Esenvalds This is my Father’s World címmel komponált himnuszával ért véget.