Az evangélikus egyház is csatlakozott a Petőfi200 emlékévekhez

2023. 01. 03., 16:55
A Magyarországi Evangélikus Egyház is csatlakozott Kiskőrös háromnapos ünnepi sorozatához, a kétszáz éve született Petőfi Sándor emlékére rendezett Petőfi-szilveszter eseményhez. Mivel a költőt a kiskőrösi ágostai hitvallású evangélikus templomban keresztelték meg, ezért annak helyszínén ünnepi istentiszteletet tartott az evangélikus egyház január 1-jén.
A galéria 44 képet tartalmaz

Istentisztelettel csatlakozott a Magyarországi Evangélikus Egyház a Petőfi-szilveszter elnevezésű eseményhez, amelyet Kiskőrös a kétszáz éve született Petőfi Sándor emlékére rendezett.

A költő pontos születésnapja körül ma is folyik a szakmai vita, a keresztelési anyakönyv tanúsága szerint azonban az biztos, hogy a költőt a kiskőrösi ágostai hitvallású evangélikus templomban keresztelték meg.

– A keresztelés ténye van 1823. január 1-re bevésve az anyakönyvbe, amelyet híven őrzünk. Ez az egyik féltett kincse az evangélikus egyházközségnek, amelyet minden egyes évben a Petőfi-szilveszter alkalmával, szilveszter éjjelén bemutatunk a templomban
— mondta el Arató János Lóránd, a Kiskőrösi Evangélikus Egyház igazgatólelkésze.

A keresztelés 200. évfordulója alkalmából, a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség Luther Márton téri templomában Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke hirdetett igét január 1-jén.

– Az igehirdetésben is utalok rá, hogy nem egyszerűen csak büszkék lehetünk rá, hogy Petőfi Kiskőrös szülötte, hanem azt a bibliai örökséget is ápolhatjuk, ami akár az Apostol című művében vagy számos versében megszólal – hangsúlyozta Fabiny Tamás.

A Petőfi200 emlékév kapcsán dr. Filus Erika, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum igazgatója elmondta, a költő versei 2023-ban is érvényesek.

– Hihetetlen aktuálisak Petőfi versei. Nagyon sok esetben, mintha tegnap írta volna ezeket. Olyan gondolatokat közvetítenek, amelyek a mindennapi életünkre vonatkoznak, áthatják a mindennapi életünket. És nem szabad elfelejtenünk, hogy Petőfi az egyetlen olyan költő, akinek állandó kapcsolata van a jelenünkkel
— fogalmazott dr. Filus Erika.

Az evangélikus egyház az istentiszteleten túl egyebek mellett egy időszaki kiállítást is rendez az Evangélikus Országos Múzeumban az emlékév kapcsán.

Az evangelikus.hu oldal azt írja, az evangélikus gyűjtemény számos alig ismert „Petőfi-relikviát” őriz. Közülük is kiemelkedik a költő első fennmaradt verskézirata, A hűtelenhez. Ez szintén látható a tárlaton, melyet 2023. május 31-ig lehet megtekinteni.