Címke: Petőfi Sándor
Keresés
Dátum választó
Rendezés
13 találat
2024.03.14

Petőfi Sándorra és a márciusi eseményekre emlékeztek Petőfivárosban

Megemlékezésre várta Petőfiváros lakóit és a városrész oktatási intézményeinek tanulóit, óvodásait Kecskemét Önkormányzata, a Kecskeméti Nyugdíjasszövetség és a Széktói Nyugi Klub csütörtök délben. A Petőfi parkban megtartott eseményen az iskolások és óvodások műsora segített feleleveníteni a márciusi forradalom eseményeit és a szabadságharc dicsőséges küzdelmeit.
2024.01.25

Gyenes Pál összes dédunokája jelen volt az idei Pál-napi megemlékezésen

Idén is megtartották a már hagyományos Pál-napi megemlékezést Gyenes Mihály egykori házánál, ahol 1843. január 25-én egy névnapi összejövetelen a húszéves Petőfi is részt vett. Ez az élmény ihlette első Kecskeméten született versét, mely a Pál-napkor címet viseli. A Hírös Agórában tartott előadásán Székelyné Kőrösi Ilona történész, etnográfus, a Katona József Emlékház vezetője megvilágította a vers születésének helytörténeti hátterét, majd megkoszorúzták az egykori Gyenes-ház helyén álló emléktáblát a Jókai utcán. A megemlékezést Gyenes Mihály nevelt fia, Gyenes Pál mind a hét dédunokája megtisztelte jelenlétével.
2024.01.16

Fantasztikus Petőfi-szobor várja a Kiskőrösre látogatókat

Kiskőrösön, a bicentenárium lezárásaként, Petőfi Sándor születésnapján avatták fel az ülő Petőfi-zsánerszobrot, Tóth Dávid szobrászművész alkotását a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum előtt. Az alkotás ünnepélyes leleplezése a Petőfi-szilveszter keretében zajlott, december 31-én délután. Az új köztéri bronzszobor felállításának célja az volt, hogy a látogatók és a város lakossága is megpihenhessen a költőóriás mellett.
2023.10.20

Versvándor: Petőfi és Arany nyomában

Petőfi és Arany nyomában járva indult verszarándoklatra Tóth Péter Lóránt Pro Cultura Hungarica – díjas történelem tanár. Gyalogszerrel, vízen és kis szakaszon lovaskocsival utazik majd a vándor, aki tegnap a Kiskunfélegyházi gyerekeket is meglepte előadásával.
2023.10.05

Petőfi és a reformkori festészet - Ifj. Gyergyádesz László előadása a könyvtárban

Rendhagyó művészettörténeti előadást hallhattak szerda délután az érdeklődők a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Az Országos Könyvtári Napok keretében tartott előadást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész Petőfiről. A téma Petőfi Sándor és a reformkori festészet, valamint Petőfi költészete volt a kortárs képző- és iparművészetben.
2023.09.29

Petőfi emlékezete – Táblaavatás és előadás a Hírös Agórában

A Petőfi szellemiségét és korát bemutató eseményt Harmatos Zoltán, a Hírös Agóra szakmai vezetője nyitotta meg, majd átadta a szót Balanyi Károly grafikus- és zománcművésznek. Az alkotó elmondta, a Hírös Agóra lépcsőfordulójában kiállított zománckompozíció régóta érlelődik, és három forrásból táplálkozik. Az egyik Petőfi költészete, amely nagyon erős vizualitással bír, a másik Kecskemét és annak szellemisége, a […]
2023.05.17

Egy vackorfát ültettek Petőfire emlékezve

A Petőfi 200 Emlékév keretében az Országos Erdészeti Egyesület Kecskeméti Helyi Csoportjának lelkes csapata megemlékezést tartott a Kecskemét-hetényegyházi Nyíri-erdőben lévő erdészháznál. A hely apropóját az adta, hogy az erdészházban található a Szulyovszky László erdész által létrehozott 1848-49-es gyűjtemény, berendezett Petőfi emlékszobával.
2023.03.14

Március 15-ei meglepetés - Petőfi Sándor igazoltatott Kecskeméten!

Március 15-ei meglepetés - Petőfi Sándor igazoltatott Kecskeméten! Különleges március 15-ei akcióval rukkolt elő Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata és a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Petőfi-emlékévek kapcsán. Petőfi Sándor Kecskeméten járt, és ha már ott volt, rendhagyó műveltségi igazoltatásra hívta ki az autóvezetőket.