Bekerült az MTA tanulmányi versenyének döntőjébe a Bányai Júlia Gimnázium

2023. 02. 14., 20:50
Tíz kiváló csapat, köztük a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákjai kerültek be az MTA középiskolai tanulmányi versenyének döntőjébe. Kilenc magyarországi – ebből négy budapesti – és egy határon túli csapat mérheti össze tudását a klímaváltozás és fenntarthatóság témakörében március 4-én az Akadémia budapesti székházában.

A bányais, azaz a Membrain nevű csapat tagjai Ádám Zsófia , Hajnal Balázs és Nyíri Kata Luca. Őket a felkészülésben Bakk János, Korsósné Jávorka Zsuzsanna, Labancz István és Szittyai István segítette. A Középiskolai MTA Alumni Program keretében szervezett tanulmányi versenyen 686 hazai és határon túli csapat indult, ebből 152 jutott a második fordulóba, ahol a tesztkérdések mellett már egy esszét és egy saját gyártású rövid videót is be kellett küldeniük a diákoknak.

Az esszében egy projekttervet is ki kellett dolgozniuk részletes indoklással és költségvetéssel arra, hogyan költenének el 20 millió forintot arra, hogy iskolájuk működése környezetbarátabb, fenntarthatóbb legyen.

A maximum 2 perces videóban egy a verseny témájához kapcsolódó fogalmat is el kellett magyarázniuk A bányais csapat a passzívház fogalmát választotta. A feladatokat végül 117 csapat teljesítette a rendelkezésre álló egy hónap alatt. Közülük került ki a 10 döntős.

A versenyfelkészülésről és az eddigi eredményükről a kecskeméti fiatalok és tanáraik a KTV mai Kiemelő magazinjában számolnak be bővebben.