Benépesült a Déli Iparterület: már az utolsó fecskék is építkeznek

2023. 03. 18., 08:43
Az utolsó ingatlant is megvették a beruházó cégek Kecskemét Déli Iparterületén. Az önkormányzat által kialakított, Szélmalom Csárdával szemközt található területen az elmúlt években gomba mód nőttek az új csarnokok. A kedvező elhelyezkedés és az ipari fejlődés hatására pedig egy-egy cég már szinte ki is nőtte saját telkét.
A galéria 18 képet tartalmaz

A mai Déli Iparterületen sokáig főként gabonatermesztésre használták a földeket. Azután a Mercedes Kecskemétre településével a város déli felén egyes telkek felkeltették az ipari szereplők érdeklődését. Az önkormányzat kézbe vette az ügyet, és a 2010-es években kialakította a térség infrastruktúráját.

Az önkormányzati fejlesztések hatására a korábbi kukoricamezők szépen eltűntek. Helyüket átvették az üzemek, csarnokok, telephelyek. Azóta egy körforgalom, buszmegállók, kerékpárutak és járdák segítik az iparterületen dolgozó, közel 10 ezer ember munkába jutását.

A számos nemzetközi cég mellett egy igazi kecskeméti cég, az ABRAZIV Kft. is telephelyre lelt itt 2017-ben. Azóta az új székhelyet is kinőtték. A cég idén a telephely bővítése mellett döntött, a közel egymilliárdos fejlesztésre 300 millió forint támogatást kapott a vállalkozás a Magyar Multi Programban.  Így újabb magyar tulajdonú csarnokokkal gazdagodik a terület.

A beruházásban két 1000 m2-es csarnok készül majd el. Az egyik a hatékony végszereldei, tisztaüzemű összeszerelést, a másik pedig a szervizüzletágat fogja szolgálni. Mindeközben a szomszédos telkeken is folynak fejlesztések.

A Nissin Foods Kft. hasonló cipőben járt, mint az Abraziv Kft. A japán tulajdonos a Déli Iparterületen talált elég nagy egybefüggő területet egy új gyár építéséhez. Tehát újabb 18 milliárd forintos beruházási projekt indult a területen, amelynek során egy új gyártósort telepítenek és tovább bővítik a raktárkapacitást. A 2026-ban befejeződő fejlesztések eredményeként további 50 munkahelyet hoznak létre.

A cégek tehát élnek a kialakított lehetőséggel. Mára szinte az összes telken elkezdődtek a beruházások és egy teljesen új iparterület alakult ki a kukoricamezők helyén.