Biztos Kezdet Gyerekház – Egy jó példa az esélyegyenlőség előmozdítására

2022. 11. 25., 14:42
Az esélyegyenlőség valamint a pártpolitika mentes párbeszéd előmozdítása jegyében rendeztek ma országos konferenciát Kecskeméten. A rendezvény résztvevői délután a kisgyermekes roma családokat segítő kecskeméti Biztos Kezdet Gyerekházba látogattak, hogy az ott zajló szakmai program tapasztalatairól szerezzenek tapasztalatokat.

Két évvel ezelőtt nyitotta meg kaput Kecskeméten országos mintára a kisgyermekes roma családokat segítő Biztos Kezdet Gyerekház a Mezei Utcai Közösségi Házban.

Az önkormányzati forrásból működő intézmény olyan szolgáltatást nyújt, amit önkéntesen vehetnek igénybe az anyukák. Célja pedig, hogy időben kezdje el a szegregációban élő gyerekek szocializációját. Így az óvodában, később az iskolában már kisebb hátránnyal induljanak, esélyük legyen a jobb életre.

Az intézmény működését pénteken délután az ország különböző pontjairól érkezett szociális szakemberek is megismerhették. Mint a tájékoztatókban elhangzott a Biztos Kezdet Gyerekház évről évre népszerűbb a cigány családok körében. Általában 5. osztályos korig biztosítanak foglalkozásokat a gyermekeknek, nyáron voltak olyan hetek, amikor naponta 100 gyermek is megfordult az önkormányzati intézmény falai között, amely a Mezei Utcai Közösségi Ház földszintjén működik.

A konferencia részvevőit szombaton közös kolbászkészítésre várják a szervezők.